"В концепцията за развитие на спешната помощ в България през следващите шест години никъде не се споменава, че у нас съществуват и фелдшери, въпреки че точно тези хора извършват 70% от дейността в спешната помощ." Това посочи пред Дарик председателят на управителния съвет на Сдружението на медицинските фелдшери в България Александър Александров.
От името на съсловната организация, която представлява, Александров настоя лекарските асистенти незабавно да намерят място в концепцията. Той определи проекта за развитие на бързата помощ като формален документ, който цели усвояването на евро средства и подпомагането на болници, но не и подобряването на спешната помощ у нас.
"Подобни кабинето-чиновнически концепции като тази за развитието на спешната помощ, които се правят без участието на реално работещите в линейките, ще доведат до катастрофа в здравната система", се казва в декларация на Сдружението на медицинските фелдшери у нас, подписана от Александър Александров.
Освен че фелдшерите искат да бъдат включени в концепцията, те ще продължават да настояват професията им да придобие юридически статут.
„Фелдшерската професия по принцип е без юридически статут в момента в България. Трябва тази професия да бъде призната от министерството и държавните институции като такава. Защото всъщност сега работим на ръба на закона. В тази концепция 2014-2020 г. от Министерството на здравеопазването за спешната помощ не е споменато никъде, че ние съществуваме като професия и че въобще съществуваме като субекти в спешната помощ", заяви Александров.