Заканата на премиера Пламен Орешарски протестиращите срещу кабинета държавни чиновници да бъдат уволнявани стигна до главния прокурор. Сотир Цацаров бе официално сезиран за скандалното изказване на министър-председателя в понеделник от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека", съобщи бТВ.

В петък от думите на Орешарски стана ясно, че се събират оперативни данни „по отношение на длъжностни лица, за които има информация, че работят срещу правителството”.

В сигнала си правозащитната организация цитира изказването на Орешарски: "Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Стремим се да се освободим от такива хора".

Правозащитнищите определят това изказване като престъпление или опит за престъпление по Наказателния кодекс (НК). Те се позовават на чл. 169 "б" и 169 "в" от Наказателния кодекс, които определят 5 години затвор за длъжностните лица, които чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права.

"Заплаха за уволнени на протестиращи държавни служители от страна на премиера сама по себе си създава основателен страх и пречи за свободно упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл. 43 ал.1 и чл. 39 ал. 1 от Конституцията на Република България", се казва в сигнала на асоциацията.

Вътре пише още, че подобно събирането на оперативни данни е престъпление, свързано със злоупотребата с власт.

"Пряката заплаха за нарушаване на конституционни права на множество граждани обуславя високата обществена опасност на деянията. Тя се подсилва от факта, че автор на заплахата е длъжностно лице, оглавяващо изпълнителната власт в България. Това налага незабавна и решителна намеса на прокуратура", пише още в сигнала.

В него се уточнява, че ако държавното обвинение реши, че престъпното деяние не е довършено, то трябва да се вземат мерки за преустановяване на неговото приготовление и за ограничаване на общественоопасните му последици.