Необходимо е представителите на всички политически сили в България да предприемат действия за преодоляването на конфронтацията между партиите и да работят за обединението на българското общество.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който проведе днес работна среща на "Дондуков" 2 с посланиците на държавите-членки на ЕС и на страните от Европейското икономическо пространство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев обсъди с дипломатическите представители актуалната обстановка в страната, въпросите, свързани с бежанската вълна от Близкия Изток и Северна Африка, както и теми от дневния ред на Европейския съюз.

Според държавния глава в ситуация на изострено политическо противопоставяне именно партийните лидери са тези, които трябва да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили днешната криза. Това е възможно само ако политическите лидери се придържат и отстояват демократичните ценности и демонстрират способност да се обединят около общи приоритети, каза още Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта, че България е готова да участва активно в изработването на обща Стратегия на Европейския съюз за бежанците и нелегалните имигранти в рамките на гръцкото и италианското председателството на Съюза през 2014 г. Проблемът с бежанците не е само на отделните страни-членки, а европейски проблем, подчерта Росен Плевнелиев и отново призова за солидарност в рамките на ЕС и за предприемането на мерки в дългосрочен план на европейско равнище.

Президентът посочи, че популистката реторика по отношение на бежанците през последните дни е неприемлива и институциите в България следват общ подход за недопускане на прояви на ксенофобия. България напълно подкрепя Процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, коментира Росен Плевнелиев. Държавният глава бе категоричен, че този процес е с историческо значение за държавите от Балканите и за утвърждаването на демократичните ценности и норми на поведение в региона. "Затова очакваме в скоро време напредък в разговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство с Република Македония върху принципите на Съвместната декларация от 1999 г.", каза още президентът Плевнелиев.