Мидата Мин е на 507 години и е най-дълголетното животно на Земята, съобщиха учени, след като отворили мекотелото, за да проверят възрастта му, съобщи в. "Дейли мейл".
Мидата Мин живеела на морското дъно край Исландия, докато учени от университета на Бангор не я уловили в рамките на изследване на климатичните промени преди седем години.

Без да имат представа колко е уникална, те я отворили, за да я анализират и така я убили. По пръстените от вътрешната страна на черупката й те първоначално изчислили, че е на 405 години. След това осъзнали, че са сбъркали и тя е със 100 години по-възрастна.

Новата възраст означава, че мидата се е появила на този свят през 1499 г. - само седем години след като Колумб открил Америка, преживяла е Ренесанса, Промишлената революция, двете световни войни.

Изследвайки кислородните изотопи по пръстените на черупката, учените могат да установят каква е била температурата на морската вода.

Мидата може да разкрие и тайни на дълголетието. Според биоложката Дорис Абел Мин е живяла толкова дълго заради бавен мета болизъм.

Има и други необичайно дълголетни животни. Някои галапагоски костенурки живеят по 200 години. Бяха открити гренландски китове със забити в тях харпуни от края на XVIII век. Съществува и тихоокеанска риба, която живее над 150 години.