Подкупът все още остава нелечима болест за гръцката национална здравна система. Въпросът е актуален пак след нов случай, когато на 10-ти юли в болница Евангелизмос в Атина, лекар е бил арестуван за подкуп и опит за изнудване, след като е поискал 1500 евро от пациент, за да се извърши операция на сърцето, пише Български новини.

Според данни от гръцката полиция, на базата на арести и разпити на лекари от 2011 г. до сега, подкупите варират от 300 до 2000 евро. В гръцкият език, терминът е “fakelaki” (малък пакет), дума, идваща от плика с парите за подкуп, кийто пациентът дава на доктора.

Според статия на гръцкия вестник “Та неа”, цените варират в зависимост от региона. Така например, подкупите за гинекологични манипулации са в размер до 300 евро в провинцията и достига 500 евро в Атина.

Ортопедична хирургия струва 400 евро в Солун, но отива до 600 евро в Атина. Статията се основава на подадените жалби срещу лекари. Освен това, статията разкрива, че заради икономическата криза, лекарите са склонни да приемат рушвети и на разсрочено плащане.

Средните цени за подкуп са следните:

Гинекологична хирургия: 500 евро
Ортопедична операция: 300 евро
Сърдечна хирургия: 500 евро