Самонасочващ се куршум за снайперски пушки е разработила изследователска агенция DARPA към Пентагона, съобщава в. "Вашингтон таймс". Тестовете на новите муниции-чудо били извършени на 21 април и сега видеоматериали от изпробването на куршумите са качени в youtube.com.
На материала се вижда, как куршумът първоначално лети по траектория далече от целта си, после рязко сменя посоката и поразява мишената.

Спецовете от DARPA бяха обещали през 2012 г. създаването на прототип в рамките на Системата за абсолютно точен прицел /EATO/, но видеозаписът потвърждава, че технологията за снайперски пушки за калибър .50 / 12.7×99мм /вече е разработена.

ЕATO цели повишаване ефективността на снайперистите и увеличава сигурността на бойците на бойното поле, тъй като намалява времето, в което те са открити и взимат целта на прицел.

Новата система ще направи американските снайперисти по-ефективни, доколкото им позволява да взимат на мушка движещи се мишени при всякакви бойни обстоятелства и да ги поразяват само с един изстрел, отбелязва "Вашингтон таймс".