Сръбският премиер Александър Вучич извика на спешни консултации в Белград президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

Поканата за разговори утре в Сърбия е поради изказването на турския премиер Таип Реджеп Ердоган по адрес на Босна и Херцеговина. "Всеки един, който по един или друг начин се опита да засегне бошняците, трябва да знае, че срещу себе си ще има 100 милиона турци", каза Ердоган на предизборен митинг и подчерта: поради тази причина никой не трябва да се учудва от акостирането на турски военни кораби в пристанището Неум /в Босна и Херцеговина, бел.ред./. "Тези кораби символизират подкрепата за териториалната цялост и суверенитет на Босна и Херцеговина", каза още Ердоган. "Заклевам се в името на Аллах, докато аз съм жив, ако някой си позволи да докосне бошняците срещу себе си ще има сто милиона турци", каза буквално Ердоган. Новината с цитатите от Ердоган бе разпространена от босненския вестник "Вечерни лист".

Вучич утре ще има среща и с турския посланик в Белград Кемал Бозай, който официално отрече "Ердоган да е казвал подобно нещо".

В официалното съобщение от кабинета на Вучич се призовава "Европейския съюз и по-специално Германия да запазят регионалната сигурност и мир". "Сърбия няма да позволи да бъде унищожено всичко, което бе постигнато от държавите и народите от Западните Балкани през последните десет години", се казва още в съобщението на Вучич.

Днес и турският посланик в Сараево, Босна и Херцеговина Джихад Ергинай отхвърли писанията във в. "Вечерни лист", че Ердоган е говорил подобни неща за бошняците.