Аржентинецът Габриел Писи разчита на помощ "отгоре" за мача в неделя срещу Германия. Той вече няколко седмици следва неотлъчно аржентинския национален отбор из цяла Бразилия. "Без помощта на папата няма да успеем", убеден е той. И добавя - Франциск трябва да дойде!

От началото на световното първенство Габриел Писи е пропътувал 12 500 километра из Бразилия, а с последното пътуване до Рио де Жанейро за финала километрите ще станат 13 хиляди. Но какво са тези земни разстояния в сравнение с неземните сили на аржентинския наместник на Христос на земята?

След отпадането на Бразилия от битката за титлата за съседите на страната домакин е ясно едно: Господ изостави бразилците, но папата от Буенос Айрес е твърдо на страната на аржентинците. "Не искаме на финала да идва президентката Кирхнер, само присъствието на папата може да ни помогне", смята 26-годишният аржентински запалянко.
В града домакин на финалната среща - Рио де Жанейро - маските с образа на папата се харчат като топъл хляб. Още повече, че те не за първи път се надяват на божията помощ: на световното първенство в Мексико през 1986 година т.нар. божия ръка помогна на аржентинците да вземат титлата.

В действителност ръката беше на Диего Марадона, който вкара топката във вратата на англичаните с нея. По-късно нападателят заяви, че "божията ръка" му е помогнала за попадението.

Сега в Бразилия аржентинците разчитат на "своя" папа. В крайна сметка Хорхе Марио Берголио е страстен футболен запалянко. Освен това именно в Рио, по време на Световния ден на младежта, Франциск извърши истинско чудо: само за една седмица той успя да превърне историческата вражда между Аржентина и Бразилия в приятелство.
В Аржентина между футбола и религията съществува много силна емоционална връзка: героите на терена - като Марадона или Меси, се почитат като светци от футболните запалянковци, които придружават своя национален отбор, както вярващите ходят на поклонение в светите за тях места. След отстраняването на Холандия вратарят на аржентинците Серхио Ромеро също е почитан като светец: колажи с главата на Ромеро върху Христовата статуя в Рио де Жанейро се появиха незабавно.

Но има и фенове, стъпили здраво на земята. Като Бруно Ремондиньо, който не вярва, че папата ще дойде за финала на шампионата. "Защото ако Аржентина победи, всички ще казват, че това е станало с благословията на папата, а легендата за "божията ръка" ще получи ново съдържание", казва той. И Ремондиньо следва неотлъчно аржентинския национален отбор из Бразилия. Той е убеден, че папа Франциск ще гледа финала на първенството, но от покоите си във Ватикана. "Папата е на всички, а не само на аржентинците", добавя мъдро той. Или с други думи - противникът на Аржентина на финала, отборът на Германия, също може да се надява на божията благословия.