„Южен поток“ не е български проект и от нас не зависи целият проект. Относно „Южен поток“ - имахме бележки от Европейската комисия. Разпоредих да бъдат спрени временно всички действия, най-вече по подписване на нови договорености и споразумения, докато уточним с Комисията доколко основателни са тези бележки. Ще се опитаме да убедим Комисията, че сме действали правилно – имаме достатъчно аргументи за това. Това написа в профила си във „Фейсбук” премиерът Пламен Орешарски.
„Но ако не успеем, ще коригираме тези действия, които Комисията не одобрява, защото това може да доведе в последствие, ако не се разберем до наказателна процедура – това искам да е много ясно. Така че ние ще отразим всички бележки на Европейската комисия, като преди това се опитаме да им обясним, че всичко, което сме правили, е по аналогия на други провеждани и одобрени вече процедури”, пише той.

Орешарски коментира и темата за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”: „Питат ме до къде са нещата с „Уестингхаус“ за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“? В много напреднал стадий. Това е един много важен проект за нашата страна, макар че бизнес-моделът все още не е оформен. Това, което е в заключителен стадий, е проектна компания, която в последствие заедно с доставчика „Уестингхаус“, ще изработи финансовия модел от гледна точка на финансово пакетиране на проекта. На този етап не сме напреднали особено с финансовия модел, а по-скоро с модела на изграждане на проектна компания.”