Пълна мистерия обгръща съмнителен инцидент с новородено бебе в частната бургаска болница МБАЛ “Черноморска”. Детето е проплакало на 4 февруари 2013 г. и записано с имената Мария Динкова Хършева. Издаден му е акт за раждане, който е надлежно вписан в общинските регистри. Според една от версиите, няколко часа по-късно бебето умира и е издаден акт за смърт. Смущаващото в случая е, че изниква и още една версия – детето е мъртвородено. Тя се доказва с официален протокол за мъртво раждане, който е издаден от екипа в частната болница. Абсурдно е да съществуват паралелно два взаимно изключващи се акта – за живо раждане и за мъртвороден плод! Повече от 9 месеца родителите на бебето Нина Мандаджиева и Динко Хършев не знаят какво се е случило с детето им. В мъката си те вече се съмняват, че момиченцето им е живо, но е било подменено. Четвърти месец прокуратура и полиция разследват мистериозния случай, но до момента няма нито повдигнати обвинения, нито отговор какво се е случило с бебето. Мистерията подсилва и фактът, че майката и бащата не могат да открият гроба на детето си.

Живо или мъртво е родено бебето на бургазлиите Нина и Динко? Ако е родено живо, тогава защо е издаден протокол за мъртво раждане в болницата? Ако е починало веднага след раждането, то къде е трупчето? Има ли основания семейството да се съмнява, че бебето им е било подменено, докато майката е била под упойка? Или всичко е плод на голямата им мъка? На тези и на още много въпроси трябва да отговори прокуратурата, която четвърти месец разследва мистификацията с малката Мария.

Скандалът с бургаското бебе гръмна в края на месец юли т.г., когато майката Нина Мандаджиева подаде жалба в прокуратурата и поиска разследване. Драмата на жената започва на 4 февруари, когато постъпва за раждане в МБАЛ “Черноморка”. То се води на известната гинеколожка д-р Ризова. "Терминът ми настъпи, но нямах контракции. На 4 февруари постъпих в родилното и ми включиха системи. Започнах да раждам нормално, но с много силни болки. Д-р Ризова започна да вика, че околоплодните води са зелени... Доколкото разбрах, раждането беше започнало, но лекарите настояваха да направят секцио. После не знам какво се е случило, защото съм била под упойка", разказа Нина, която идва в съзнание чак късно вечерта.

За часовете, които й се губят, обяснява съпругът й Динко: "От болницата ми се обадиха към 18,30 ч

да ми честитят. Казаха ми, че имам дъщеря

Отидох веднага, но до 20,30 ч. не ме пускаха да вляза, така и не разбрах защо. После ме вкараха в неонатологията и ми показаха бебе в кувьоз, с една тръба в устата. Това бебе ми показаха и казаха, че е нашето. Тръгнах си щастлив, а няколко часа по-късно ми съобщиха, че детето е починало", разказа бащата.

Двамата родители твърдят, че никой не им обяснил какво се е случило и защо бебето е починало. Няколко дни по-късно, когато дошло време да изпишат родилката от частната болница изненадващо им казали, че... не дължат нищо! Предложили им погребението да е служебно и те се съгласили.

Съмненията, че има нещо нередно започват, когато прочитат протокола от аутопсията. Той е издаден от лекар от Сливен. Заключението в него гласи, че не са били предприети навременни мерки за изваждане на детето. Докато четат и препрочитат документите, двамата съсипани родители се натъкват на другия странен факт – издадени са акт за раждане, втори акт за смърт и протокол за мъртвороден плод. Съмненията и въпросите какво се е случило с бебето им, вече са ги обсебили. Те отиват на среща с шефа на болницата д-р Пенков и търсят отговорите, които ги измъчват. Питат къде е погребано детето и настояват да получат цялата документация,

но удрят на камък

Динко е твърдо решен да открие къде е погребано детето му и отива в гробищния парк в Бургас. Показва смъртния акт и служителите започват да преравят регистрите. Очаква го нова загадка - бебето не е погребано в бургаските гробища! Документацията е категорична – няма регистрирано погребение на бебе с имената Мария Динкова Хършева.

Разкритието, че бебето няма гроб, докарва майката и бащата до истерия. Следват нови проверки по обратния ред, но отново не успяват да разберат какво се е случило с детето им. От местната служба ГРАО потвърждават, че то е регистрирано като живородено: “Съобщението за раждане е № 30, издадено от болницата на дата 4 февруари 2013, съобразно която от службата са поставили ЕГН на детето и са записали, че е живородено”, съобщават общинските чиновници. Потвърждават и за издадения смъртен акт.

В цялата заплетена история има и още един необясним факт. Според документите, бебето е престояло в хладилната камера цели 2 месеца, преди да бъде загробено в Сливен. След като случаят става известен на медиите, от МБАЛ “Черноморска” заявяват, че детето е погребано в Сливен, тъй като здравното заведение имало сключен договор със сливенската траурна агенция “Танатос”. Това успокоява временно родителите, но за кратко. Проверката им показва, че

бебето им няма гроб и в сливенския траурен парк!

Според собственичката на “Танатос” Пепа Данева, то е загробено като биологичен отпадък и затова не фигурира в погребалните регистри. "Спомням си случая. Ние сме си свършили задълженията, както е по закон. На нас не ни е предоставен акт за смърт. Това, което ни дадоха, е протокол за мъртво раждане и затова сме извършили загробване на биологичен отпадък. В траурния парк има такава специална алея. Ако имахме смъртен акт, то тогава щяхме да извършим ритуално погребение, както си му е редът - с кръст и всичко останало”, заяви Данева. Тя призна, че основната разлика между двете процедури е финансова. В първия случай при загробване на мъртвородени разходите са не повече от 50 лв., а във втория стигат до 500 лв. Дори и това обяснение обаче не дава мира на родителите. Те се съмняват, че загробеното в Сливен трупче не е на тяхното дете. Майката Нина е готова да поиска ексхумация и настоява да бъде извършен ДНК-анализ, за да се докаже чие е починалото бебе.

Месец след като подава сигнал до бургаската прокуратура, Нина Мандаджиева си спомня, че заедно с нея в МБАЛ “Черноморска” е раждала и друга жена. Нейното дете е било с тежки мозъчни увреждания, несъвместими с живота. Семейството започва собствено паралелно разследване, но не успява да открие данни за второ починало дете. За този случай Нина подава втори сигнал до прокуратурата. Дали подозренията й и връзката, която прави с второто бебе, са основателни, до момента оттам се въздържат да отговорят. “Разследването е почти на финала и в началото на декември наблюдаващият прокурор ще прецени дали има данни за извършено престъпление. Ако бъде образувано дело, то тогава вероятно ще бъде назначена и ДНК-експертиза. Към момента подобни изследвания не са правени”, заявиха от държавното обвинение в Бургас.

Съмненията какво се е случило в действителност с бебето на Нина и Динко, се подсилват и от

странни рокади в частната болница

Анестезиологът д-р Весела Делчева внезапно напуска работата си в МБАЛ “Черноморска” след случая с родилката Нина Мандаджиева. Слуховете в Бургас носят, че именно д-р Делчева би трябвало да подпише протокола за новороденото. Тя обаче отказала да сложи парафа под документа. Вместо нея в протокола се подписва неонатоложката д-р Томова. Делчева напуска болницата. Причината остава загадка. На 14 август 2013 г. тя подава сигнал в Регионалната здравна инспекция с настояване да се извърши цялостна проверка в МБАЛ „Черноморска“ по този случай. От РЗИ отказват да съобщят какво е разкрила в сигнала си анестезиоложката, но твърдят, че показанията й са противоречиви. Друга версия в медицинските среди пък гласи, че напусналата лекарка е била отстранена принудително от работа и изнесените от нея данни не би следвало да се ползват в разследването.

Междувременно родителите на малката Мария вече станаха доста по-предпазливи в изказванията си. Избягват да говорят за съмненията си, че бебето им може да е било подменено. Не искат да отговорят и на въпрос дали се страхуват от нещо. „Имам много съмнения, но нека не ги казвам аз. Това е работа на прокуратурата. Аз искам само да разбера къде е детето ми и какво се е случило с него. Защото и досега не знам. Нямам представа какво са правили с мен и бебето след раждането, бях под пълна упойка. Д-р Томова ми каза, че са му слагали адреналин в сърчицето, за да почне да диша. На мъжа ми са го показали в инкубатор, сърчицето му е биело. Искам единствено истината да излезе наяве. Още повече, че възникват нови обстоятелства“, казва Нина Мандаджиева.