Масови дефекти има във влаковите композиции, които се движат по жп линиите в страната. За това алармират колеги на загиналия машинист при влаковата катастрофа край Стара Загора - Венко Тодоров от Пловдив.

38-годишният мъж е семеен и остава две деца - момче на 3 години и момиче на 6-годишна възраст.

"Работил съм с него, ще го запомня с всичко добро, две малки деца остава”, заяви пред Dnes.bg Георги Апостолов, който работи в БДЖ повече от 20 години.

Машинистите твърдят, че влакът, който дерайлира край Калояновец е спазил скоростта за движение, защото разрешената скорост в участъка на катастрофата е 100 километра в час. Големият въпрос е каква светлина е светел семафора и дали са знаели, че трябва да се отклонят. Машинистите разказват, че понякога ръководството ги кара да излизат на път с неизправни локомотиви.

"Примерно с неизправни чистачки или спукано предно стъкло нямаш право да излезеш, а те принуждават да го правиш, защото нямало пари за ремонт”, твърди един от машинистите в Локомотивно депо-Пловдив.

650 лева е средната заплата за един машинист. От Локомотивното депо в Пловдив се оплакват от ниското заплащане и настояват за по-добри условия на труд. Според тях е необходима сериозна инвестиция в БДЖ, за да се подобри състоянието на влаковите композиции.

"Вътре в кабината на старите локомотиви няма климатик, температурата достига понякога 50 градуса, а шумът е по-силен от допустимия”, заяви пред Dnes.bg Митко Иванов, който също дълги години работи като машинист.

Общо 14 души бяха ранени при влаковата катастрофа с бързия влак София-Варна. Засега е ясно, че по време на инцидента, локомотивът се е обърнал и се е ударил в третия вагон. Четирима души остават в болницата в Стара Загора.