Днес е денят! Денят, който чака цял свят и мачът, който ще събере милиарди зрители пред екраните и по площадите. Германия и Аржентина ще определят новия световен шампион по футбол. Срещата започва в 22:00 часа на на митичния стадион "Маракана" в Рио де Жанейро и ще бъде излъчвана на живо в БЛИЦ.

Аржентинците ще разчитат много на своите фенове, които вече превзеха Рио де Жанейро. Капитанът Лионел Меси и съотборниците му ще направят всичко възможно да спечелят трета световна титла за страната си и първа от 1986 година.

Германия пък преследва своята четвърта световна титла. За последно Бундестимът триумфира през 1990 година в Италия.

Фенове и специалисти коменитрат, че на финала ще се изправят немският стил на Аржентина срещу латиноамериканския на Германия.

Селекциите на Йоаким Льов и Алехандро Сабея се показаха като най-достойни от началото на Мондиала в Бразилия и си проправиха път до финала. Германия изглежда страховито, особено след успеха със 7:1 над Бразилия. Немската машина логично е определяна като фаворит в срещата, но когато срещу себе имаш Меси, Агуеро, Ди Мария, Масчерано, Игуаин и Лавеци няма как да бъдеш сигурен в успеха.

"Никой не е спечелил купата на полуфинала", сподели Тони Кроос и по този начин опита да намали еуфорията в тима след 7:1 над домакините. Йоаким Льов също знае много добре, че не може да има и грам отпускане и подценяване. Селекционерът на Германия обаче има сериозни главоболия най-вече в защита. Той не е напълно наясно дали ще може да използва защитниците си Матс Хумелс и Жером Боатенг. Двамата са основни играчи и на тях ще се разчита за опазване на Меси и компания.

Притесненията в Аржентина пък са свързани със състоянието на Анхел ди Мария. Полузащитникът прави отлично първенство и липсата му може да се отрази неблагоприятно на "гаучосите". Алехандро Сабея до последно таи надежди, че халфът на Реал (Мадрид) ще вземе участие в срещата. Ако това не стане, то на терена ще излезе Енцо Перес.

Главен съдия на срещата ще бъде италианецът Никола Рицоли, а за него това ще бъде трети мач на Аржентина на това първенство.

Пътят до финала за Германия:
Групова фаза
Германия – Португалия 4:0
Германия – Гана 2:2
САЩ – Германия 0:1

Елиминационна фаза
1/8-финал: Германия – Алжир 2:1 след продължения
1/4-финал: Франция – Германия 0:1
1/2-финал: Бразилия – Германия 1:7