Корпоративни армии, спътници в служба на терористите, насекоми убийци – така специалистите от аналитичния център на британското Министерство на страната виждат потенциални заплахи за безопасността в недалечното бъдеще.

Заплахите бяха посочени в доклада на центъра "Глобалните стратегически тенденции-2045", цитиран от в. "Гардиън".

Големите транснационални корпорации могат да пристъпят към създаването на свръхсъвременни и мощни сили за сигурност, които повече ще напомнят армиите. Престъпниците и терористите ще получат достъп към поевтиняващите безпилотни самолети и космически спътници. В хода на продължаващите екологични войни ще бъдат създадени нови насекоми, които ще носят смъртоносни болести на хората. Така изглеждат само част от многото мрачни предупреждения на изследването.

Бъдещото оръжие най-вероятно ще включва лазери с голям обсег, способни да генерират електромагнитни лъчи или заряди от радиация, с които ще се разрушава техниката и инфраструктурата, ще се предизвикват и несмъртоносни увреждания на хората.

Докладът предсказва появата на нови начини за водене на екологични войни към средата на века. Например, избирателно унищожение на хора в зависимост от състава на тяхната ДНК.

"Ние ще може да видим сложно екологично оръжие, способно да разпространява болести чрез насекоми или насекомо-машинни хибриди. Посевите и отглеждания добитък могат да бъдат унищожени, а хората да бъдат лишени от дееспособност или да бъдат убити", пише в доклада.

В него има и предупреждения за последиците от промяната на климата, разрастването на гладовете, увеличеното използване на природните ресурси, по-специално на водата. Докладът "рисува картина на света, в който намалява авторитетът на държавата, а се увеличава ролята на мощните транснационални корпорации. Заради ръста на имиграцията значително ще спадне и националната привързаност на хората", пише вестникът.

Един из авторите на изследването контраадмирал Джон Кингуел смята, че прогнозите са правдоподобни, защото са изведени въз основа на подробен и обстоен анализ на съществуващите тенденции.

Вътрешните терористични заплахи вероятно ще се съхранят в страните от Близкия изток и Северна Африка. Засилването на алтернативните валути ще облекчи престъпниците и терористичните групи да прехвърлят пари между държавите. Все пак задълбочаването на глобализацията ще затрудни отделни държави да действат едностранно и на своя глава. Това на свой ред ще намали броя на междудържавните конфликти, отбелязва се в доклада.

В нето се посочва още, че към 2045 година:
населението на света може да достигне 10,4 млрд души при сегашните 7,2 милиарда;

Над 70% от населението вероятно ще живее в гладовете;
3,9 млрд души ще страдат от недостиг на вода; - широко разпространение могат да получат транспортните средства без шофьори;
- разпространението на "беспилотниците" ще остави хората без работа и това ще доведе до масова безработица и социални вълнения;
- роботите най-вероятно ще променят лицето на войната, но "вземането на военни решения ще остане в компетентността на човека от морални съображения, поне в западните държави;
- заради миграцията самоидентификацията на хората ще се определя не толкова по национален признак, колкото от принадлежността им към виртуалните общества.