За първите девет месеца в Пловдив има 56 деца-родилки, две от тях са на 13 г., гласят резултатите от преброяването на невръстните майки, започнато от Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ в цялата страна. Почти всички са от ромски произход.

Пет от новородените са били с увреждания. Няма обвинени представители на "силния пол" за съжителстване с малолетна девойка. Доста често и самите съпрузи са под официално разрешената от закона възраст за сключване на брак.

По- задълбочено проучване на ситуацията в най- големия ромски квартал в Европа- Столипиново, където живеят не по- малко от 30 000 души показва, че сватбата в момента е най-живата традиция на етноса и източник на бизнес сред местните. Официалното подписване е "бяла лястовица", прави се само тогава, когато и двамата младоженци са над 18 години, което е изключение, поясняват местните. Иначе една циганска сватба трае пет дни, във всеки един от които се изпълнява специален ритуал, всеки ден изисква нови тоалети, прически, така че и кварталните фризьорски салони и магазини за сватбени труфила под наем имат работа, търговците на месо - също. Неотдавнашна проверка в Асеновград, Меката на сватбения бизнес у нас показа, че повечето от фирмите съществуват в момента точно благодарение на ромските сватби. Това донякъде обяснява тенденцията децата да се женят и да раждат, преди да навършат 18 години. Самите те, обаче, останали без образование, отглеждат деца, които тръгват по пътя на родителите си и го повтарят.