Българите в Македония ще намерят в рамките на Алианса за позитивна Македония /АПМ/ възможност за политически действия и реализиране на личните си и институционални права в рамките на родината си.

Това заяви пред "Слободен народ" Ставре Темелковски, който е член на управителния съвет на АПМ и се чувства българин. АПМ ще работи за задълбочаване на отношенията със съседите и подобряване положението с правата на малцинствата, които не са споменати в македонската конституция, каза Владо Бучковски, който е един от създателите на новата политическа формация. Той предупреди, че Македония не може да си позволи лукса България да не е нейният най-голям поддръжник и съюзник по пътя към ЕС и НАТО. Бучковски е бивш премиер на Македония.

"В управителния съвет имаме представители на седем по-малки етнически общности, които не са споменати в Конституцията на Македония. Започваме с Рубин Земон, който е египтянин, после следват представители, които се припознават като българи, хървати, руснаци, словенци. Според последното преброяване в Македония има около 30 000 граждани от етнически общности, които не са споменати в увода на конституцията. Ние сме отворени към всички етнически общности. Що се отнася до онези 120 000 македонци, за които историкът Божидар Димитров твърди, че са българи в Македония, при тях става дума за нещо различно, доколкото говорим за припознаване по икономически мотиви. Според мен Димитров е далече от истината, но като гледаме бройката на молбите се създава възможност за хипотези. Нас ни притеснява опасността в Македония да живеят стари и немощни хора или граждани с резервна родина".

Няма никаква разумна причина да не използваме близостта си с България тази страна да бъде наш партньор, да доразвиваме добросъседските си отношения по пътя към ЕС, допълва Бучковски. Съществуващите пречки могат да бъдат преодолени. А и не бива да забравяме, че България първа ни призна под конституционното ни име.

Заради спекулациите, че член на ръководството на АПМ се припознава като българин и че изказването на Бучковски на учредителното събрание е било вдъхновено от него, Бучковски потвърди, че когато говорел, наистина мислел за Ставре Темелковски, който се чувства българин. Самият Темелковски подчерта пред "Слободен народ": "Аз като българин в Македония искам да има демокрация. Когато бъдат създадени условия за спазване на индивидуалните права, тогава ще бъдат спазвани и колективните. Това се прави със закон, отразява се в отношението на медиите и се осъществява с дела. България е член на ЕС и НАТО. Тя първа ни призна с конституционното ни име и на практика показа, че в ООН не се приемат идентичности и етноси, а нации и държави."

Отношенията между България и Македония се развиват по низходяща линия, което е особено очевидно в медиите под контрола на държавата, които пропагандират етнофашизъм спрямо българите. "На много български делови начинания чрез инструментите на властта или са създадени извънредно тежки условия за работа, или направо са отстранени. Именно тази негативна кампания принуди България да постави искането спогодбата от 1999 г. Да стане договор, без в нея да бъде променена и буква", допълва Темелковски.

Позицията на Бучковски, че Македония не може да си позволява лукса България да не е неин най-голям съюзник по пътя към ЕС и НАТО, се споделя и от Владимир Канзуров, който я оценява като конструктивна и добронамерена. Той беше сред горещите поддръжници на идеята да бъдат поставени бюстове на Тодор Александров и Иван Михайлов: "В ксенофобско и шовинистично общество като нашето – не само спрямо българите, а въобще, една подобна позиция прави крачки напред. Първата мисъл, която ми дойде беше, че Бучковски идва от партията, която превърна през деветдесетте години България в неприятел на Македония. После некоректният и шовинистичен тон към България продължи и във времето на управлението на ВМРО-ДПМНЕ, с трупането на исторически фалшификации. Една от катастрофалните грешки на ВМРО-ДПМНЕ, която има отражение и днес, е, че по време на изборите през 2006 г. едно от основните различия между СДСМ с Бучковски и ВМРО-ДПМНЕ с Никола Груевски беше въпросът България и Македония съвместно да честват годишнини и бележити дати. Тогавашният премиер Бучковски поддържаше идеята Македония и България заедно да празнуват Илинден с довода, че миналото трябва да свързва народите, не да ги разединява. Само че ВМРО-ДПМНЕ и Груевски не само твърдо се противопоставиха на идеята на Бучковски, но и я взеха на подбив. Както и да е. Във всеки случай казаното от Бучковски е първата искрена и благородна позиция в името на създаването на патриотизъм сред гражданите, да бъде оформена нация, разбирана в контекста на гражданите".