"Да изкачиш стълбите вместо да ползваш асансьор или да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета".

Това каза актьорът Владимир Карамазов, посланик на кампанията "Открито за диабета".

Със символично изкачване на стълбите пред ЦУМ в центъра на София днес бе отбелязан Световният ден за борба с диабета – 14 ноември. Изкачването на стълбите е символичен акт, с който Българска асоциация диабет (БАД) и Националната асоциация на децата с диабет (НАДД) обръщат внимание на хората и апелират към всички да се движат повече. В основата на кампанията е посланието за ранната диагностика и превенция, която включва здравословен начин на живот и достатъчна физическа активност. Затова и мотото на кампанията е "Каква стъпка ще направиш днес". Според изследванията, ежедневната 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40% риска от заболеваемост с диабет тип 2.

"С диабет се живее. Диабетът не е проблем за никой от нас, когато е открит навреме, когато се вземат сериозни мерки и когато прави всичко така, както трябва. Диабетът не е това, с което, появявайки се в живота ни и в живота на нашите семейства, светът свършва и животът свършва", заяви днес председателят на НАДД Елисавета Котова.

Просто трябва да бъдем малко по-дисциплинирани и по-отговорни към здравето си, призова Котова. "За съжаление възрастовата граница доста спада, което е много притеснително, каза тя и съобщи, че в организацията вече има деца, които са под 2-годишна възрастна – има деца на 7 месеца и на година и 10 месеца. По едни данни, които бяха изнесени преди дни в Пловдив, само за месец октомври, в рамките на 15 дни, има отключени осем нови случай на деца с диабет тип 1. "Силно се надявам да стане чудото и това да не се случва, но когато проблемът се появи в семействата ни не трябва да обръщаме груб, а трябва да се въоръжим с търпение и със сили, защото с диабет се живее", заяви още Котова. "Имаме страхотни деца с диабет, имаме страхотни млади хора с диабет, които въпреки болестта изкачват върхове", каза тя и даде пример с алпиниста Боян Петров, който в момента покорява пещери в Китай.

"Диабетът не може да бъде пречка за никого", каза още председателят на Националната асоциация на децата с диабет. Днешният ден – 14 ноември, трябва да го възприемаме като обединение, добави тя и призова всеки, независимо дали е пряко засегнат или не от болестта, да отделя поне по 30 минути на ден за пешеходна разходка.

Актьорът Владимир Карамазов, който е посланик на кампанията за София, сподели, че въпреки че досега не е бил подробно запознат с болестта, днес си е дал сметка, че заболяването всъщност не е толкова страшно, ако хората знаят как да се грижат за себе си. "По принцип аз съм здрав човек, не страдам от никакви болести и до онзи ден го приемах като даденост. Но всъщност осъзнах, че аз съм здрав и трябва да полагам усилия и грижи за това. Много ми хареса това, което научих, че 30 минути разходка на ден намалява с до 40% риска от заболяване", каза Карамазов. "Всеки човек трябва да се движи, дори за възрастните хора си помислих, че едно кученце – хем би им било приятел в живота, хем ще им помага да се движат", сподели актьорът.

Надявам се всеки, който чуе за кампанията "Открито за диабета" да разкаже на своите приятели, на своите близки. Надявам се догодина от 600 хиляди хора, страдащи от диабет, поне да станат 300 хиляди, а след още една година 150 хиляди и така, ако може тази болест да намалее. Всичко е в наши ръце, заяви още Карамазов и изкачи стълбите в центъра на София с огромна връзка бели и сини балони, които пусна в небето.

Освен в София, днес ще се състоят събития и във Варна, и Пловдив. Посланици на кампанията "Открито за диабета" в Пловдив са двата местни футболни отбора Ботев и Локомотив, а във Варна – баскетболната легенда Тодор Стойков, чиято бележита спортна кариера започна именно от там.

Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. В България с тази диагноза са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. Именно за това Международната Диабетна федерация реши, в продължение на 5 години - от 2009 до 2013 година - кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да са посветени на обучението и превенцията на захарния диабет. Синият кръг е символ на диабета и обединените усилия на глобалната диабетна общност в борбата с пандемията.