Израел може да нарушава законите на войната с бомбардировките си в Газа, предупреди Върховният комисариат на ООН по човешките права.

"Получихме смущаващи информации, че много от цивилните жертви, включително деца, са резултат от ударите срещу къщи", заяви пред журналисти в Женева говорителката Равина Шамдасани.

"Тези информации пораждат съмнения дали ударите са съобразени с международното хуманитарно право и международните закони за човешките права", допълни говорителката. Според Женевската конвенция ударите срещу жилищни сгради са нарушение на правилата, освен ако къщите не са използвани за военни цели.

"Дори когато се установи, че къщата е използвана за военни цели, всяка атака трябва да бъде пропорционална, да носи явна военна полза и трябва да бъдат взети предпазни мерки за защита на цивилните", каза още Шамдасани. "Израел, ХАМАС и палестинските въоръжени групировки вече са тръгвали по този път в миналото, той доведе само до жертви, разрушения, недоверие и болезнено удължаване на конфликта", съобщи в комюнике върховният комисар по човешките права Нави Пилай.

"Призовавам всички страни да спазват категорично задълженията си към международните закони за човешките права и международните хуманитарни закони за защита на цивилните", допълни тя. Пилай поиска да не бъдат атакувани цивилни мишени, да не бъдат поставяни военни средства в населени зони и да не бъдат извършвани атаки от тези зони.