Гигантски айсберг с площ около 700 кв. км. се отцепи от Антарктида и може да застраши корабоплаването, предаде Би Би Си.

Британски учени са спечелили конкурс да следят придвижването на ледения великан. Проектът, финансиран с 50 000 паунда, ще продължи 6 месеца. Айсбергът започна да се отцепва от глетчера на о. Пайн през юли. Тъй като по това време там беше зима, ледената планина не започна своя дрейф по океанските течения. Но през последните дни вече са се отворили 1-2 километра открито море между острова и айсберга, казва пред медиите шефът на проекта проф. Грант Биг от университета в Шефилд."Обикновено отнема доста време на айсбергите да се отцепят от о. Пайн и да излязат от залива. След това не се знае накъде ще тръгнат – единият вариант е на запад, но има и възможност да продължат да обикалят в кръг около острова", допълва Биг. По неговите думи преди време един айсберг е минал през Пролива Дрейк. Ако и сега се случи подобно нещо, това би довело до появата на ледена грамада почти с размерите на Сингапур насред оживен морски път.

Глетчерът на о. Пайн е най-дългият и бързо придвижващ се глетчер в Антарктида, от него се отцепват големи айсберги на всеки 6-10 г.

Екипът на проф. Биг ще се опита да направи и прогноза за възможния път на новия айсберг-великан през идните 12 месеца.