Правителството да чуе гласа на работещия българин, очаква се да има тежка зима и недоволството да нарасне. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров след заседание на ръководството на синдиката.

Във връзка с обявения национален протест на 20 ноември синдикално проучване показва, че хората не искат стачка, а протест.

Председателят на стачния комитет Валентин Никифоров заяви, че на 20 ноември шествието ще продължи до МС, където ще бъде внесена декларация с исканията на КНСБ. "Няма да допуснем изказвания на политически лидери, протестиращи и контрапротестиращи. Акцентът ще е върху работещите българи, които въпреки всичко останаха бедни. Федерацията на миньорите е със свое искане за категориите миньори", каза още Никифоров.

"КНСБ има има 6 искания по отношение на Бюджет 2014.В него не е заложена грижата за работещия българин. В много от секторите доходите за замразени,не виждаме и грижата за сигурността на работните места. В енергетиката нещата се развиват драматично. Ако и сега няма чуваемост на нашите искания, няма да има нужда някой да организира национална стачка. Тя ще се случи сама, когато спре токът. Задълженията на НЕК са около 2,8 млрд. лв., с Бюджет 2014 ще станат още 350 млн. лв. Това вещае спиране на плащанията към АЕЦ, от там към мините и сриване на цялата икономика", прогнозира Димитров.

От КНСБ предлагат промени в законите, за да се гарантират работните заплати, както и гарантиране на правото на сдружаване и защита на българина. Според тях е необходим и закон за отраслова стачка. "Предлагаме и 2 мерки, които могат да минат още сега – криминализиране на неплащането на осигуровки, което ще донесе 200 млн. допълнително на бюджета и данъчен кредит в размер на 200 млн. лв., т.е всички, които работят за около 400 лв. на края на годината да могат да получат парите за данъци", заяви Пламен Димитров.

Между 70 - 80 млн. лв. са неизплатените работни заплати на работещи служители. Най-големи забавяния има в строителството, търговията и нископлатените сектори. Никой няма точна информация за сумата.