НДСВ с голяма тревога следи протестите и нарастващото напрежение. Политическата криза ескалира с часове. Напрежението на улицата може да бъде сравнено по интензитет със събитията от 1997 г., съобщават от НДСВ.

Според тях, студентите са гневни и имат право. Защото са в пълна изолация от управлението на собствената си страна. Парламентът и правителството вече са изчерпали капацитета си. Има критична липса на обществено доверие и търпение. Това е резултатът от пет месеца протести и студентската окупация, както и от пълното пренебрежение на управляващите към исканията за морал, прозрачност и справедливост. Властта не иска да признае, че камбаната бие за нея. Очевидно е, че напрежението ескалира и ще излезе от контрол дори и да се изсипе целият ресурс на МВР пред парламента.

Не е възможно правителството и парламентът да продължат да управляват, след като политическият им инат срина доверието на хората в институциите, държавността и демокрацията. НС има безпрецедентно нисък рейтинг, защото не изпълнява задълженията си и не партнира с гражданското общество. Парламентарни сили сами блокират работата си, обявяват протестите за анархистични прояви и си затварят очите за задкулисни назначения на правителството. Те отиват и по-нататък като обявяват гражданското общество за "нарушител" на обществения ред, сякаш са забравили кой е суверенът им, заявяват от НДСВ.

Гражданското общество вече осъзна силата си. То се разгневи. Младите излязоха на окупация, защото управлението ги лиши от възможността да бъдат партньор в управлението на страната. Затова е необходима промяна. Необходими са избори, за да се възстанови партньорството с гражданските структури и да се прекратят всякакви задкулисни политически договорки, да се възстанови демократичният принцип за участие на гражданите в управлението.

От снощните събития се разбира ясно, че управлението е сковано от страх. А да управляваш в страх означава риск от нестабилност и грешки, които струват скъпо на обществото. Страхът води до инциденти и агресия. Затова не е учудващо, че над 1000 полицаи застанаха срещу студентите и протестиращите и се стигна до сблъсъци, посочват от НДСВ.

НДСВ предупреждава управляващите, че ако не се вслушат в исканията на протестиращите и не предприемат адекватни действия – оставка на правителството и избори, за да се успокоят и удовлетворят гражданите, последиците може да са тежки и тъжни за демократична България. Когато сееш ветрове, жънеш бури, посочват още от партията.