Български лекари оперираха близнаци в утробата на майка им. Операцията беше направена с лазерен лъч, който на практика спаси живота на неродените деца. За модерната интервенция в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, пише "Монитор".
Методът, който е от сферата на феталната медицина, се нарича ендоскопска лазерна хирургия, с него е отстранен тежък трансфузионен синдром, от който са страдали неродените близнаци.

Чрез миниинвазивната лазерна терапия могат да се лекуват различни проблеми при многоплодна бременност и да се предпазят жените от спонтанен аборт. Осъществената операция у нас нарежда България сред петте държави в Европа - Великобритания, Франция, Белгия и Испания, където се извършват интервенции в областта на феталната медицина.

Те се осъществяват чрез специален лазерен апарат и ембриоскоп за ендоскопски интервенции. Лазерният апарат представлява диоден лазер с дължина на вълната от 940 nm, която се поглъща най-добре от хемоглобина в кръвта. Това прави уреда особено подходящ за работа с кръвоносни съдове и богати на кръв тъкани. На свой ред ембриоскопът представлява ендоскопско оборудване за вътреутробни манипулации.

Самата лазерна терапия представлява инвазивна процедура, която се прилага в няколко случая. Тя е подходяща при монохориални бременности. При тях едноячни близнаци са разположени в една и съща плацента, като същевременно страдат и от трансфузионен синдром. Ако това състояние не бъде отстранено чрез лазерно разделяне на плацентата, трансфузионният синдром най-често води до нежелано прекъсване на бременността.

Лазерната терапия може да се приложи и в случаи на голяма разлика във феталния растеж на двамата близнаци, ако отново се наложи оперативно разделяне на съдовете, които ги изхранват в майчината утроба. Методът е приложим и при триплодна бременност, когато два от трите развиващи се плода са едноячни близнаци. При тях с голяма прецизност на лазерната интервенция може да се пристъпи към т.нар. ембриоредукция в най-ранен срок на бременността в 11-а - 13-а гестационна седмица.