Когато питате за олигарси, следвайте парите – това е основен принцип не само в американската политика. Това коментира пред bTV председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева на въпрос за олигархията.

"Когато се появява политическа власт от нищото, голямо присъствие на един политик в медии, богати концерти и големи събития, вижте колко струват и следвайте парите. Когато проследите коя медия, индустрия, партия към коя банка водят, много добре се разбира кои са и от къде изникват новите лица, или маски по-точно, на олигархията" каза Кунева.

Тя даде пример с кредита на "Движение България на гражданите", теглен за провеждането на кампанията за парламентарни избори, от Банка ДСК, като посочи, че за разлика от "България на гражданите", редица политици и партии имат задкулисни връзки с банки. Новите лица на олигарсите и техните партии нямат никакво намерение да правят реформи. Те искат да възпроизведат сегашния модел, допълни още Кунева. На въпрос за доверието към нея като лидер тя каза, че го е получавала през явяване на избори, а на последния президентски вот като мажоритарен кандидат, без партия, без осигурени пари от собствена банка и без собствени медии, близо половин милион българи са подкрепили кандидатурата й.

Кунева определи като цинични манипулациите, че статуквото на БСП, ДПС и ГЕРБ нямало алтернатива и затова хората да не ходели да гласуват. Реформаторският блок е алтернатива, за която да се гласува - трябва да има бързи предсрочни избори, а след насилието днес по улицата е повече от време за оставка, допълни още Меглена Кунева. Няма нищо неразбираемо в декларацията на Реформаторския блок, призоваваща гражданите да подкрепят протестиращите, защото разделителната линия са хората срещу мафията. По думите й, менно управляващите, чрез контрапортестите, които създадат и управляват, яхват гражданското недоволство и разделят обществото. Ако бяха послушали и бяха подали оставка, днес на улицата нямаше да има бити младежи и възрастни хора, жени и момичета, допълни още лидерът на "Движение България на гражданите". Тя призова правителството да подаде оставка, за да се намали общественото напрежение и България да получи шанс за незабавни спасителни реформи.