Като "пореден опит за ескалация" определи председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира ситуацията около парламента днес.

Миков подчерта, че парламентът днес е свършил много работа и посочи, че са обсъдени двата бюджета – на социалното осигуряване и на здравната каса. Беше изнесен и докладът по държавния бюджет, утре продължаваме с обсъждаме с доклада на отделните комисии и обсъждане на бюджета, заяви Миков.

Преди малко разписах дневния ред за седмичната програма. Продължаваме, доста е динамично, заяви Михаил Миков. На въпрос кой прави опит да се ескалира напрежението, председателят на НС заяви: "Виждате, те го изявяват - и Реформаторският блок, и ГЕРБ, отричайки въобще функционирането на парламента".

Апелирам към всички, които са обсадили парламента, които имат намерение да го направят и утре, все пак да имат предвид, че в момента се обсъжда най-важният закон за България за следващата година – бюджетът, каза от своя страна зам.-председателят Мая Манолова на излизане от парламента. Тя посочи, че протестиращите днес имат откровено агресивно поведение. Според нея има и сценарий да се ескалира напрежение и то когато се приемат бюджетите. Това са най-важните закони, категорична е Манолова. Тя съди за сценария по това, което е видяла от кадрите по телевизията и от опитите на опозицията да провокира напрежение вътре в парламента. Мая Манолова каза, че държавата ще продължи да функционира и следващата година.

БГНЕС припомня, че част от депутатите започнаха да напускат сградата на Народното събрание, излизайки от огражденията откъм централния вход на парламента с колите си, минути преди 16 часа.

Униформените бяха обособили кордон, за да могат да преминат автомобилите. Преди това полицаите свалиха щитовете и застанаха в жива верига един до друг. Докато черните коли преминаваха протестиращите ги освиркваха и замеряха с бутилки, зеленчуци и яйца. Преди това откъм едната страна на "Св. Александър Невски" полицията се опита да изтласка хората, но те насядаха по паветата.