Адвокатът на намиращата се в затвора лидерка на украинската опозиция Сергей Власенко е съден за домашно насилие.

Той определи случая като "политическа репресия" на фона на преговорите за евентуално освобождаване на клиентката му и подписването на споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС. Съдът в Киев трябва да реши днес на заседание, започващо в 11 ч местно време, каква мярка да наложи на Власенко. Снощи той беше уведомен от украинската генерална прокуратура, че е заподозрян за нанасяне на побой и рани на бившата си съпруга Наталия Окунска през 2010 г.

"Той не може да бъде арестуван. Ще му бъде определена мярка и съдът ще реши каква да бъде сумата, придружаваща мярката", съобщи пресслужбата на украинската прокуратура. "Това обвинение е пълна фалшификация, лъжа, която няма нищо общо с действителността", заяви Власенко пред журналисти преди заседанието на Печерския съд.

Според Власенко съдът вероятно ще му забрани да напуска Киев, за да вижда Тимошенко, която в момента се намира в болница в Харков, Източна Украйна. "Украинските власти нямат намерение да прекратят политическите репресии" преди срещата на върха на ЕС във Вилнюс в края на ноември, каза още адвокатът.

Случаят с Тимошенко, излежаваща 7-годишна присъда заради злоупотреба с власт, е в центъра на преговорите с ЕС, който иска освобождаването й, докато Украйна се надява да подпише споразумението за асоцииране по време на срещата на върха на Източното партньорство на ЕС на 28 и 29 ноември във Вилнюс.