“Със сигурност това е обида към мен, тъй като аз съм, може би, най-опитен дипломат в системата и виждам, че просто много бързо министерството губи почва под краката си, не виждам нагласа за работа в полза интересите на страната”.
Това заяви в интервю за БНТ отстраненият посланик в Бразилия Чавдар Николов по темата със завръщането на Гълъбин Боевски.
Николов бе категоричен, че е отстранен неправомерно, защото обвиненията на външния министър Кристиан Вигенин не са доказани.
Дипломатът обясни, че е разбрал за казуса с Боевски от БНТ и е получил обаждане от България. Николов изрази учудване за бързата процедура, с която Боевски е бил върнат в България.
“Получихме по имейл съобщение от зам.-директора на затвора, в който се е намирал, че Боевски е бил изведен от затвора. Нормалната процедура в такива случаи е едноседмичен срок, а той е бил изведен от страната за три часа и половина. Няма друг подобен случай, те са искали по максимално бърза процедура да изведат лицето”, каза Николов.
Той обясни, че в Бразилия работят двама дипломати, които имат само секретарка, нямат служебни автомобили, не им се полагат и командировъчни. Николов сподели, че най-често разбира за състоянието на българските затворници косвено – чрез други българи, които имат възможност да отидат лично до затворите.
Според отстранения посланик пропуските по случая Боевски са можели да бъдат избегнати, ако между България и Бразилия е имало сключено споразумение.
“Да се започнат преговори по сключване на няколко спогодби в правната област, които да регулират всички моменти, касаещи доста голяма група български граждани, намиращи се в почти всички затвори на Латинска Америка. Ние не само сме направили такова предложение, ние сме изпратили три договора с Бразили с две други страни-членки на ЕС – Португалия и Полша. Правосъдното министерство те са имали информация какво другите страни са включили в договорките”, каза Николов.
Минути след разговора с Чавдар Николов в студиото на БНТ бе вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя обвини дипломата, че е полагал специални усилия за Гълъбин Боевски, тъй като той е бил член на ГЕРБ.
“При кзуса “Боевски” се чудим дали говорим за шампиона или за осъдения трафикант. Защо от всичките над 150 осъдени българи, повече от които – за наркотрафик, той толкова активно работи за казуса “Боевски”? Защото е шампионът, защото е бившият член на ГЕРБ или защото е бивш кмет на ГЕРБ. Той твърди, че много активно е работил, включително по споразумението за страните”, каза Златанова.