Няма кой наоколо да отделя силно неприятните миризми, от които се оплакваше целият град месеци наред, освен „Монтюпе“, категоричен бе инспекторът от РИОСВ Христо Милков. Вчера той даде свидетелски показания пред Административния съд във връзка със заповедта на екоинспекцията за затваряне на жалузите на хале 1 на френската компания. Проверки сочели, че именно оттам идвали обгазяванията, от които вдигнаха ръце жители на не един русенски квартал, затова от началото на май те са запечатани.
Режете с ъглошлайф и ще усетите миризмата в „Монтюпе“. След като затворихме жалузите, няма нито един подаден сигнал за лоши миризми в инспекцията, заяви още Милков. Самият той сподели, че живее в кв.“Здравец“ и непрекъснато е бил жертва на обгазяванията.
Миризмата е специфична. Ние знаем какъв е предметът на дейност на предприятията, какви замърсявания могат да изпуснат и я свързахме веднага с фирмата, от която идва. Наоколо освен „Монтюпе“ няма откъде да се отделя мирис на фенол и формалдехид, категоричен бе експертът. Той призна още, че множеството оплаквания на хората, които започнали през лятото на 2012 година, никога не са били срещу френската компания, но инспекторите стигнали до нея като виновник за зловонията.
Основният въпрос по време на вчерашното заседание беше дали жалузите всъщност помагат за по-добрата климатична атомосфера вътре в самото производствено хале, каквото всъщност е предназначението им, без да замърсяват околната среда или играят лоша шега на въздуха в града.
Тезата на двамата адвокати на „Монтюпе“ беше, че жалузите са монтирани, за да се подобри аспирацията в помещението. Обяснението - чрез повечето въздух, който идва отвън чрез жалузите, се стига до успешното аспириране на газовете вътре. След като те се отведат от аспиратори, се преработват и отиват в комин. Липсата на достатъчно свеж въздух водел до неправилно функциониране на аспираторите на машините и съответно до по-замърсена работна среда в производственото хале. Чрез жалузите влиза въздух, а не излиза.
Трябва обаче да се разбере, че това е промишлен цех, а не аптека и има миризми, но не пък чак неприятни, посочи пред съда бившият отговорник по строителството в „Монтюпе“ Силвен Асали.
В самото хале, което заради заповед е със запечатани жалузи, се извършват основно процеси по леене на детайли. Съоръженията се намирали на около 9 метра височина и наподобявали щори, които обикновено се отваряли независимо от времето навън. Прозорците на халето обаче пречели на производството особено при минусови температури и през студените дни стояли заворени. Затова имало нужда от жалузи - за да може да влиза въздух отнякъде.
Изграждането на жалузите не е съгласувано с РИОСВ и е констатирано по време на проверка след сигнали за лоши миризми от граждани, заяви юрисконсултът на инспекцията.
Някъде на някого нещо му миришело и е издадена заповедта за затваряне на жалузите, което има репресивен ефект срещу „Монтюпе“, категорични бяха адвокатите на френската компания и поискаха съдът да отмени заповедта на РИОСВ и жалузите отново да бъдат отворени. Какво ще е решението на съда, предстои да стане ясно след няколко седмици.