Призовавам българските политици да се откажат публично да правят коалиции с ксенофобски партии, каза пред търновски медии Меглена Кунева, визирайки декларациите на "Движение България на гражданите" и Реформаторският блок по повод неконтролираното насилие, съобщиха от пресофиса на ДБГ.

Кунева даде за пример партиите в Германия, които публично са подписали отказ от коалиране с крайно националистически партньори до 2018 година.

"Да не калкулират сметки, а да постъпят правилно. Ние сме осъдили отчетливо проявите на ксенофобия и насилие, особено когато са на политици, но не виждам други партии да го правят. Ксенофобията и безконтролното насилие веднага трябва да спрат, защото това ежедневно ни отдалечава от Европа с големи крачки, категорична бе Кунева и определи ситуацията в страната като висене на ръба на пропаст", заявява Кунева.

Гражданските съвети на Реформаторския блок трябва да са готови да поемат управлението и да участват в него, а не да бъдат гражданска квота, коментира Кунева и допълни, че това, че Орешарски е гражданска квота на БСП не променя негативите от управлението. По думите й, тежките гафове на кабинета са лишили управляващите и премиера както от експертната автентичност, за която претендират, така и от политическата. Има какво да браним – държавата си от олигарсите. След дъното, на което България е забита от ДПС, БСП и Атака, не без слабата опозиция на ГЕРБ, единствената алтернатива да се отскочи е в Реформаторския блок. Ще върнем доверието на хората, че политиците могат да изградят държава, даваща власт на хората, не на олигарсите, допълни още лидерът на "Движение България на гражданите".

Готови сме, категорична бе Кунева и обясни, че Реформаторският блок вече е предложил икономически мерки и е дал ясни послания на бизнеса за промяна на средата, като предстои да се обявят реформите в правосъдието, администрацията, медийната среда, гражданското участие. "Нямаме време. Събрахме се, за да действаме, допълни още тя и обяви, че предстои да се представят новите Регионални граждански съвети и в други градове" каза Кунева.

На въпрос за паритя "Зелените", които решиха сами да се явяват на евроизборите, Меглена Кунева отговори, че това е напълно нормално с оглед на различното им европейско политическо семейство. "Искрено вярвам, че влизайки в българския парламент, заедно със "Зелените" ще продължим да работим на реформаторската платформа според поетите ни ангажименти в полза на българската природа", обясни още Меглена Кунева.

Тя обясни, че в рамките на получените мандати партиите продължават консултациите за бъдеща коалиция и че срещите и на лидерите, и на Гражданският съвет са интензивни.