От 2015 г. ще започне поетапно поскъпване на цигарите заради повишаване на акцизите. Това потвърди заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на пресконференция за промените в данъчните закони за 2014 година и данъчната политика до 2016 година.

Петкова не уточни какво ще бъде отражението върху крайната цена на акцизната стока, тъй като разчетите на Министерството на финансите все още не са готови.

Тя посочи, че цените на цигарите нормално зависят от производителите и вносителите. “От съотношението между специфичния и пропорционалния елемент от по-високия акциз зависи до голяма степен увеличението на цените на тютюневите изделия”, каза зам.-министърът.


За 2014 година акцизът върху цигарите е 148 лева на 1000 къса. Според прогнозите на финансовото министерство през 2015 г. ставката ще стигне до 155 лева за 1000 къса, а от 2016 година ще се повиши до 165 лева за 1000 къса.

По отношение на акциза върху метана, Петкова съобщи, че Министерството на финансите вече е получило предварително съгласие от страна на Европейската комисия (ЕК), че ниската ставка от 0,85 лв. за гигаджаул ще остане валидна за още шест години.

Предварителното съгласие от страна на Брюксел обаче все още не е окончателно. Ако експертите от ЕК все пак излязат с отрицателно становище, вероятно ставката ще скочи до 5,10 лева за гигаджаул от следващата година.

Припомняме, че вече бяха приети промени в Закона за акцизите и данъчните складове, според които акцизните ставки за природен газ, използван като моторно гориво от 0,85 лв. стават 5,10 лв. за 1 гигаджаул от догодина. Още при първото четене на промените обаче стана ясно, че финансовото министерство е изпратило нотификация до Европейската комисия с искане за прилагане на намалена акцизна ставка за моторното гориво.Петкова уточни, че в администрацията на финансовото ведомство има получено писмо от дирекция „Конкуренция” в ЕК, според което запазването на по-ниската ставка не е държавна помощ. По този начин Брюксел намеква, че ставката може да остане по-ниска и това да не е в разрез с европейското законодателство.

“За да се стигне до запазването на ставката обаче, трябва да има решение на комисията. Ще търсим начини, но е важно какво решение ще произведе комисията до 31 декември тази година”, категорична бе тя.

Петкова увери, че общо около 75 хил. земеделски производители ще могат да получат ваучери за гориво. Това ще струва на хазната 84 млн. лева.