Раждане посред отломки във Филипините, които бяха връхлетени през уикенда от най-мощната буря за тази година тайфуна Хайян, бе посрещнато с бурни овации, предаде Асошиейтед прес.

21-годишната Емили Ортега роди днес момиченце на опустошено от стихията летище в Таклобан. Това събитие даде слаб лъч надежда за крайбрежния град, където властите се опасяват, че тайфунът е взел 10 хиляди жертви.

Младата майка оцеляла, като плувала и се хванала за стълб, преди да намери убежище на летището. Съпругът й, който е в столицата Манила, бил загубил връзка с нея.

Междувременно Япония съобщи, че ще изпрати във Филипините 25-членен екип, състоящ се главно от медицински работници, който да помага на пострадалите от супертайфуна Хайян, предаде Асошиейтед прес.

Смята се, че хиляди са загинали от стихията, връхлетяла в петък централната част на Филипините. Предполага се, че жертвите може да възлязат на 10 хиляди, но засега официалната информация според филипински медии е за 709 загинали, съобщи РИА "Новости".

След Филипините тайфунът изгуби сила и вече като тропическа буря тази нощ мина през северните райони на Виетнам, без да вземе жертви. Бурята ще продължи да отслабва и ще се движи към Южен Китай.

Три дни след преминаването на тайфуна във Филипините започват да оценяват същинския мащаб на опустошенията - разрушени къщи, блокирани пътища и повредени летищни писти.

Властите полагат усилия да доставят необходимите палатки, храна и лекарства в най-тежко пострадалите от Хайян източни райони на страната. Ураганният вятър и огромните морски вълни са изхвърлили корабчета и лодки навътре в сушата. В Таклобан, главния град на провинция Лейте, по улиците още има трупове, някои висят от дърветата, предава Асошиейтед прес. От въздуха градът изглежда като огромно бунище, от което стърчат само няколко оцелели бетонни сгради. Из развалините обикалят хора, които търсят близките си или се опитват да спасят нещо от покъщнината си.

Макар заради наближаващия тайфун властите да евакуираха около 800 000 души, жертвите са много, тъй като много от центровете, където бяха евакуирани хората, тухлени училища, църкви и правителствени сгради, не са издържали на удара на стихията. Събраните там хора или са се удавили, или са били отнесени от водите.