Очаква се през 2014 около 75 000 земеделски производители да се възползват от ваучерите за гориво, заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Помощта е в размер на общо до 84 млн. лева и ще се предоставя под формата на ваучери за гориво на земеделските производители за обработени земеделски земи, използвани ливади и отглеждани животни. Парите са предвидени и в бюджета за 2014 година.

От Министерството на финансите все още имат надеждата, че акцизната ставка за природния газ, използван за гориво от началото на следващата година, ще е 0,85 лева за един гигаджаул и ще е такава чак до началото на 2020 година. За целта обаче на България й трябва положително решение на Европейската комисия.

"Предварителното становище на ЕК е, че това не е държавна помощ и може да се прилага намалената ставка, но с цел правна сигурност коментирахме с ЕК да получим и решение на ЕК по изпратената до Брюксел нотификация. Решението създава най-сериозната правна сигурност, тъй като ставката ще се прилага за 6 години и смятам, че трябва да имаме решението на ЕК", коментира заместник-министър Петкова.

"Малка подробност" е, че с последните промени в законодателството акцизът за природния газ, използван като гориво стана 5,10 лева. Текстовете бяха одобрени на второ четене в Народното събрание буквално преди броени дни. Ще се опитаме при всички положения да не влезе в сила увеличаването на акциза на 5,10 лева от първи януари, подчерта Петкова. Все още обаче остава надеждата, че България ще получи положително становище от Брюксел до края на годината.