Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение срещу Момчил Милчов и Иво Тилков, във връзка с инцидента, при който на ъгъла на улиците "Пиротска" и "Цар Самуил", станал снощи, тежко пострада млад мъж.

Милчов и Тилков са обвинени, за това че в съучастие са извършили опит за убийство по хулигански подбуди - престъпление по чл. 116 ал.1,т.11 вр. чл. 115 вр. чл. 20 вр. чл. 18 НК. Двамата са задържани за срок от 72 часа, с оглед внасяне в Софийски градски съд (СГС) на искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

БГНЕС припомня, че главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров съобщи по-рано днес, че двама са задържани за нападението, станало снощи на 28-годишния мъж, пребит в района на улиците "Пиротска" и "Цар Самуил". Нападнатият е българо-мохамеданин, български гражданин. Нападнат е в района на "Баня баши" от пет - шест лица, по-късно трима са задържани, съобщи Лазаров. Установено е, че са последователи на скинхедс, каза той. Едно от лицата е казало "най-вероятно сбъркахме". Аз го разбирам, че те са очаквали, че това е кандидат-бежанец или незаконно преминал границата. Никой не може да бъде нападнат на етническа основа, каза още Лазаров.

Чаове по-късно, на извънреден брифинг, директорът на СДВР Ивайло Спиридонов каза, че не знае за информацията, която главният секретар на МВР съобщи, че задържаните за снощния инцидент са последователи на "скинхедс". Няма оперативни данни, че двамата нападатели са последователи на "скинхедс". Но това, че лицата изглеждат по този начин, не значи, че те действително са привърженици на това движение, уточни Спиридонов. "Към момента има оперативната информация, че лицата не са свързани с това движение. Те не са криминално проявени", заяви той. Едно от лицата е съпричастно към най-сериозните удари, които са нанесени на нападнатия мъж на улица "Пиротскта" - Георги Димитров (Метин), обяви Спиридонов.

Георги Димитров (Метин) се намира в шоковата зала на Военномедицинска академия, лекарите се борят за живота му. Младият мъж бе пребит в централната част на София снощи, към 20.12 часа. В хода на действията, в близост до мястото на престъплението, униформените задържали двама от заподозрените – на И.Т. на 28 години и М.М. на 29 години. Извършен е оглед на място, образувано е досъдебно производство, работата по изясняването на случая продължава.

Това е поредно нападение с ксенофобски мотиви в София в последните седмици в рамките на вълната от насилие срещу емигранти и бежанци. Мъжът бе откаран във Военномедицинска академия с тежка черепно-мозъчна травма и в кома.