Ние не сме съгласни, че държавата е фалирала или е пред фалит. Тя няма да фалира, ако не я фалирате вие политиците. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и придружаващи го депутати, предаде БГНЕС.

Велев бе категоричен, че АИК не би желала да бъде вкарвана в партийно политически разговори. Ние подкрепяме политики или не подкрепяме политики. Очакваме две неща, не очакваме от партиите да се харесват или обичат, но очакваме да работят. Очакваме от вас да работите и очакваме от вас да не нагнетявате напрежението, защото видяхме какво се случи, каза Велев. Той каза, че категорично се противопоставя на нагнетяване на напрежението и на представяне на нецялата информация или манипулативно поднесено информация .

Велев подчерта, че е важно е да се приемат закони, заради които може да бъде изгубена цяла година. Законът за МВР по-важен ли беше, според вас, от закона за професионалното образование, за училищното образование, попита Бойко Борисов и каза, че "те си избраха тези закони и викнаха "Атака" да ги гласуват. Стигна се до спор, в който Борисов каза, че го притеснява "множественото число" в декларацията им за политиците и каза, че "ГЕРБ не са виновни, че са победили и че те са слаби".

"Г-н Борисов вие сте виновни с това, че казвате, че държавата ще фалира и за хората се получава едно внушение да се редят на опашките в банките", каза Велев. Тук се чу пък възглас от всички от ГЕРБ, а Борисов каза: "Г-н Велев, я се дръжте прилично" и заговори за Сергей Станишев, който излизал и говорил, че ГЕРБ преял с държавния резерв и продължи за парите от резерва, с които са платени пенсиите.

Борисов поиска коректност и към двете страни в залата. "Аз освен упреци към нас и к`во било добро, ама то, ако е добро, няма да се тресе държавата...", каза Борисов и попита кое в момента е добро. Наложи се да му се отговори, че здравеопазването е една от най-нереформираните системи, а НЗОК тече като пробито корито – там колкото и пари да се дадат всичките ще бъдат изхарчени. В един момент в спора се включи и Лиляна Павлова, която заговори, че МС трябва да внесе проектозаконите за актуализация на НЗОК, защото Велев каза, че Орешарски не внася законопроекти и не прави програма. "Първо да си пуснеш фиша от тотото, после да чакаш да спечелиш", аргументира се тя.

"Да не ме слагате в думата политиците", каза Борисов и посочи, че за това, че Дянков е направил еди-какво си , той му е поискал оставката. Виновните в ГЕРБ си понесоха отговорност – няма ги на тази маса, каза той.

След като Велев каза, че от Борисов се иска да си говорят и да работят, Борисов каза: "Не мога да си говоря с тях, аз ходих на всички консултации – излъгаха ме".