Бездомните котки се оказват по-големият проблем за Русе през тази година, отколкото бездомните кучета.

Според наблюденията на Приюта за безстопанствени животни популацията на котките рязко се е увеличила, а случаите със изоставени котенца в кашони на улицата са многобройни.

Радостната новина е, че се увеличават осиновителите на бездомни животни – котки и кучета, като при кучетата броят е скочил двойно за една година. Докато през 2012 г. нов дом са си намерили 300 от лаещите приятели на човека, през изминалите 10 месеца това важи за над 600 питомци на приюта.

Колко е важно човек да се грижи за домашния си любимец и да не го изоставя безпризорен на улицата разбраха на място и учениците от три училища от Тутракан и Нова Черна. Те посетиха днес Общинския приют за бездомни животни в рамките на проекта "Ако се грижиш за мен, няма да съм на улицата". Децата искрено се радваха на кучетата и котките, които са настанени в приюта.

В момента там се прави подготовка за зимата, като се осигуряват дървени къщички за животните. Заедно с това е започнало и годишното преброяване на кучетата. То се прави във връзка с кастрационната програма, за да се знае колко животни има в региона. Към настоящия момент в приюта са настанени над 300 кучета, а периодично се оказва помощ и на пострадали птици, някои от които са от защитени видове.