Разпространението на компютърни вируси в България е малко над средното за света ниво по всички критерии. Наблюдава се и увеличение на сайтовете, които разпространяват зловредни кодове или онлайн измами. Това са част от резултатите от редовния анализ на Microsoft Security Intelligence Report (SIR).

Анализът се прави на базата на статистика, която се генерира от Windows компютри на територията на страната. Техните системни администратори изрично са изявили желание да участват в програмата и са разрешили на Microsoft да събира обща статистика за киберзаплахите, пред които се изправят компютрите.

Една от метриките е брой почистени от вируси компютри на всеки 1000 машини. По тези показатели през второто тримесечие на годината в България са почиствани от вируси средно 7.2 компютъра на всеки 1000. Средното за света е 5.8 компютъра на 1000. Добрата новина е, че страната ни следва световната тенденция за спад, като през първото тримесечие на годината заразените компютри са били 7.9 при средно 6.3 за света.

В новия SIR анализ на Microsoft се въвежда и още една метрика, т.нар. честота на срещи (ER). При нея се следи процентът на компютри, които използват системите на Microsoft за защита от вируси и кибератаки в реално време и които попадат на вируси за определен период от време, в случая едно тримесечие.

Така при среден за света ER от 17% за втората четвърт на годината в България този показател е 21.7%. Спадът е от 2.8% спрямо първите три месеца на годината, с което изпреварваме спада на индустрията от 0.8% за същия период.

Анализът показва ръст на интернет страниците, които разпространяват вируси. През второто тримесечие на годината средно 5.76 сайта от всеки 1000, които се хостват на български сървъри, разпространяват т.нар. фишинг атаки при среден показател за света от 4.24 интернет страници.

Сайтовете, които разпространяват компютърни вируси, за същия период са 23.85 на 1000 при средно за света 17.67. Тук и ръстът е най-голям, като за първите три месеца на годината числата са съответно 14.04 за България и 11.66 за света.

Най-опасните вируси

Най-разпространявани у нас са троянските коне. 14.1% от всички компютри са срещали подобен зловреден код през втората четвърт на годината. Това е спад спрямо 16.4% за предходното тримесечие. На второ място се нареждат компютърните червеи, на които попадат 7% от всички компютри в страната.

И макар троянските коне да са най-популярни, най-голямата заплаха за българските потребители е фамилията компютърни червеи Win32/Obfuscator, който е заразил 4.4% от компютрите, участващи в SIR. С тази фамилия се означават всички разновидности на зловреден софтуер, който скрива реалната си дейност от антивирусния софтуер, използва криптиране, компресия или други методи.

Втори по разпространение у нас е HTML/IframeRef, който е заразил 2.1% от компютрите. С тази фамилия се означават IFrame тагове, които пренасочват към сайтове с вируси или друго опасно съдържание.

На трето място се нарежда INF/Autorun с 2% инфектирани машини. Тази фамилия се използва за компютърни червеи, които се разпространяват и инфектират устройствата чрез самокопирането си от или върху свързаните със заразения компютър устройства, дискове, USB памети.

Наличието на INF/Autorun толкова високо в класацията е признак, че у нас има твърде много компютри с остарял софтутер, стара операционна система като Windows XP и/или компютри без антивирусен софтуер, коментира за "Дневник" Джеф Джоунс, директор на Microsoft Trustworthy Computing и един от авторите на SIR.

Джоунс допълва, че вероятността за компютрите с Windows XP Service Pack 3 да бъдат заразени с вируси е 6 пъти по-голяма спрямо Windows 8 и малко под два пъти спрямо Windows 7. XP е и последната версия на Windows, която няма защити за Autorun кодове, каквато е въведена от Windows Vista нататък.

Джоунс припомня, че на 8 април 2014 г. Microsoft ще преустанови поддръжката на Windows XP SP3 и повече няма да разработва и разпространява обновления за него, включително и такива, които засягат сигурността на платформата. Рискът за потребителите, чийто компютри използват Windows XP Service Pack 2 е още по-голям, допълва Джоунс.

Броят на инфекциите с тази платформа е с 66% по-голям спрямо този на XP SP3. Той препоръчва на потребителите да инсталират какъвто и да е антивирусен софтуер и да поддържат системите си с последните обновления, ако не могат да си позволят смяна на операционната система с по-нова.