2/3 от Светия синод, начело с патриарх Неофит, не дойдоха на хиротонията, на която митрополит Николай провъзгласи вчера в епископ близкия до него архимандрит Арсений.

В церемонията в катедралния храм "Св. Марина" в Пловдив участваха само Търновският владика Григорий, Сливенският Йоаникий, Плевенският Игнатий и Видинският Дометиан.

"Двама от тях със сигурност са хора на Николай в синода - Григорий и Игнатий", коментираха свещеници. И допълниха, че отсъствието на 8 от владиците на практика е бойкот спрямо Пловдивския владика. Според тях това илюстрира изолацията, в която Николай се намирал.

Преди 6 г. на хиротонията на тогавашния епископ Антоний, който сега оглавява Западно- и Средноевропейската епархия, са присъствали 10-има митрополити. "Отсъствието на повечето от тях сега е знак, че Николай няма достатъчна подкрепа в синода", убедени са духовници.

Близки до Пловдивския митрополит изтъкват, че не е нужно цялото ръководство на БПЦ да присъства на подобна церемония. "Достатъчни са трима митрополити, за да бъде хиротонията законна", категорични са те.

Провъзгласеният за епископ Арсений е на 28 г., а в устава на БПЦ е записано, че кандидатите за този сан трябва да са поне на 35 г. и не по-възрастни от 70 г. Случаят обаче не е прецедент, тъй като през 2008 г. Антоний се сдоби с тази титла, когато бе 30-годишен.

Службата продължи повече от 3 часа и завърши със слово на Николай. "С думите на Свети апостол Павел ще кажа: "Никой да не презира младостта", отсече владиката. След което се обърна към Арсений: "Не унивай, а пази честта на вярата!" Помолен да коментира отсъствието на повечето владици, Николай обясни, че не се чувства добре, и се оттегли към покоите си.