Германия отбелязва днес и в неделя 75 години от антиеврейския погром, организиран преди 75 г. от хитлеристкия режим.

В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. и целия следващ ден бяха разбити хиляди магазини и заведения на евреи в цялата страна, бяха подпалени синагоги и 30 000 души бяха арестувани и след това депортирани. Насилието взе 90 жертви сред еврейското население на страната.

Нацистите обясниха внезапния взрив на насилие като спонтанна реакция за смъртта на дипломата Ернст фон Рат, който бе прострелян от 17-годишния еврейски студент Хершел Гринспан като отмъщение за експулсирането на семейството му от Германия.

Истината обаче е, че погромите са били предварително организирани от хитлеристкия режим.

Преди седмица във видеопослание на нейния интернет сайт канцлера Ангела Меркел определи тези събития, известни като "Кристалната нощ", като "най-ужасния момент в германската история", макар последвалият холокост да е "още по-драматично събитие" - посочи тя.

Меркел призова германците да покажат гражданска смелост и да не търпят никаква форма на антисемитизъм.

Сега в Германия живее третата по численост еврейска общност в Европа – 200 000 души - след тази във Франция и Великобритания.

Преди Хитлер да вземе властта през 1933 г. евреите в Германия са били 560 000 души, а през 1950 г. - едва 15 000. След падането на Берлинската страна много евреи от бившия СССР се преселиха в Германи.

9 ноември бележи и други важни моменти в германската история, заради което е наречен "съдбоносен ден". На този ден по-специално пада Берлинската стена. Днес се навършват 90 г. от "бирения пуч" в Мюнхен през 1923 г. - неуспешен опит на Хитлер да вземе властта, който обаче не попречи на по-сетнешния му политически възход. На 9 ноември се навършват и 85 г. от Ваймарската република с абдикацията на император Вилхелм II през 1918 г.