След превземането на градовете Мосул и Тикрит в Северен Ирак, екстремистите от Ислямска държава в Ирак и Левант /ИДИЛ/ издали заповед неомъжените жени от семействата да бъдат изпратени на ислямистите-сунити за сексуална подкрепа на свещената война, пише в. "Билд".

По информация на арабските медии джихадистите били разлепили афиши с искането на публични места по сгради в превзетите от тях градове. Според тази заповед всички неомъжени жени и поотраснали момичета трябва да се присъединят към джихада и за собственото си "пречистване" трябвало да се отдават на бойците от ИДИЛ. Тези, които се двоумят и не се съобразяват с "божията воля" ще бъдат наказвани според шариата, гласели още обявленията. Което означава или телесно наказание или дори смърт.

Подобни информации за сексуални извращения и изнасилвания, извършвани от джихадистите преди, има и от Сирия. А сега ислямските екстремисти очевидно са пренесли порочната си практика и в Ирак.

Неправителствената организация The Clarion Project цитира служител на ООН, по чиито думи главорезите от ИДИЛ минавали в Мосул от къща на къща и изнасилвали жени. Ествествено, преди това избивали мъжете.

Според информация на комисариата по бежанците към ООН в момента в Ирак от насилието се намират в бягство около 1 милион мъже, жени и деца. Само през юни при сраженията между джихадистите и иракската армия са загинали 2 660 деши, като повече от половината са цивилни граждани.

През последните няколко седмици въоръжените бойци на ИДИЛ установиха контрол още върху няколко града в Ирак и обявиха свой халифат в завладените от тях територии в Ирак и Сирия.