Русенец изгоря с 600 лева, след като първо станал жертва на измама, а и той опитал да излъже държавата.
През април миналата година А.Х. решил да си купи кола, харесал един форд за 900 лева, платил го и се погрижил за всичко останало. Дал 168 лева за застраховката „Гражданска отговорност“, покрил нотариалните такси за прехвърлянето, поел местните данъци и такси и накрая дори почерпил. 
Когато отишъл в КАТ да регистрира форда обаче, на гишето го полeли с леден душ: колата била запорирана от частен съдия-изпълнител и регистрацията на прехвърлянето била невъзможна.
Човекът побеснял, пратил писмо на стария собственик на возилото, че си иска парите, но отсреща никой не реагирал и завел дело. Само че и от съда го попарили: признали, че старият собственик му дължи пари, но само 300 лева - каквато е вписаната в договора за покупка цена. А този трик се прави масово, за да се спестяват пари от местния данък. Съдът не призна и правото на А.Х. да получи внесените пари за застраховка и местен данък, защото те са платени преди сделката, докато колата се е водила на стария си собственик и по никакъв начин не се доказва, че са внесени от купувача.
Случаят не е единичен, но все пак такива гафове стават рядко, казват нотариуси. За тях проблемът е, че те нямат достъп до базата данни на КАТ, откъдето може да се провери, още преди да се завери договорът за продажба, има ли наложен запор върху автомобила. Купувачът също не може да провери това сам - понеже все още не е собственик на въпросния автомобил, от КАТ просто нищо няма да му кажат. А дори и двете страни по сделката да отидат да проверяват за запори, пак няма гаранция, че още преди да са напуснали двора на КАТ, там няма да пристигне запорно съобщение от някой съдия-изпълнител.
При така описаната ситуация май е наистина чудо, че подобни случки не стават по-често.