"Решението на БЛС е, ако се приемат предложенията на МЗ, при неизпълнение дори на една от точките, да се премине към радикални протести". Това заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

"Колегите трябва да се запознаят с предложенията на министър Андреева и да ги осмислят, защото са от тази сутрин, а до вторник да видим разчетите на обемите и цените на дейностите за 2014г., представени от НЗОК. До четвъртък всяка колегия трябва да отговори за решението, което е взела", каза още Райчинов.

Минималните изисквания на БЛС, за да се подпише Национален рамков договор са да няма намаление на цените и обемите спрямо 2013г. Според Райчинов, ако има протести, те ще бъдат радикални. Формата им не е уточнена, но вероятно ще се работи само по спешност.

Стана ясно, че плащанията са септември ще се реализират до края на ноември, а за октомври и ноември – до 20 януари 2014г. Сформирането на работната група по реформи ще е до края на ноември.

"Ако се махнат тези условия, които са по параграф 8, т. е за прословутите за 104 млн., които вече са в разходната част ,се дава някаква възможност. Не пропускаме текстовете за актуализацията на бюджета на касата през юни 2014г., както и авансово ползване на 5% от оперативния резерв. Никой не знае какво ще се случи през юни, но знаем, че ще има мин. 150-200 млн. лв. дефицит и трябва да има решение, независимо ще бъдат политиците. Ще бъда удовлетворен, когато видя исканията на БЛС внесени, гласувани и приети", добави Райчинов.

"Осигуряването на парите не е проблем на БЛС, защото ни е казано, че парите са осигурени. Не мисля, че ще стане без актуализация. Касата трябва да предложи на всяка болница анекс с ясни параметри", каза председателят на БЛС.

Райчинов потвърди, че има доставчици на лекарства, които спират доставките за болници, но отказа да ги назове. Въпреки това подчерта, че на тях ще им се наложи да работят с българските болници и в бъдеще и призова за търпение, защото не е редно да се използва ситуацията, за да се оказва натиск.