Кой ще дърпа конците на Евросъюза в следващия 5-годишен мандат, ще стане ясно на 16 юли.

Датата стана сакрална и за България, след като преди дни премиерът Пламен Орешарски обяви, че се надява тогава, отивайки за заседанието на Европейския съвет в Брюксел, да посочи и името на нашия кандидат за еврокомисар. Ден по-късно обаче той отрече да е сигурно, че ще е готов да излезе с името.

Още на 15 юли Европарламентът ще гласува номинацията на Жан-Клод Юнкер за шеф на ЕК. Това се споразумяха завчера председателят му Мартин Шулц и водачите на парламентарните фракции. Първоначално посочената дата също бе 16-и, но това съвпада с извънредния съвет, който започва в четвъртък вечерта. На него лидерите от ЕС ще се съберат за 2-и път в рамките на три седмици, за да разпределят важните постове.

Първо, те трябва да посочат кой да председателства Европейския съвет след Херман ван Ромпуй. За най-подходяща се сочеше датския премиер Хелене Торнинг-Шмид, но страната ѝ не е в еврозоната. В обращение са имената на холандския премиер Марк Руте и естонския експремиер Андрус Ансип. Най-много яснота има по въпроса кой ще оглави еврогрупата - най-вероятно испанецът Луис де Гиндос.

Третата голяма въпросителна, около която упорито се заговори за България, е името на новия върховен представител на ЕС по външна политика и въпросите на сигурността. Смята се, че той отново ще е жена. Досега това бе британката Катрин Аштън. Като фаворит вече се сочи Кристалина Георгиева. Основен конкурент ѝ е италианският външен министър Фредерика Могерини, но тя е критикувана, че няма достатъчно опит. Все още се говори и за полския външен министър Радослав Шикорски, но аферата с подслушването там намали шансовете му.

Ако Георгиева стане върховен представител, тя автоматично ще бъде и вицешеф на Еврокомисията. Върховният представител е единственият, който се номинира от всички лидери на 28-те. Останалите еврокомисари се предлагат от правителствата на страните си.

Кампанията от страна на десни европолитици за Кристалина Георгиева започнала да накланя везните в нейна полза и на членове на българското правителство, твърдят запознати. Досега името на Сергей Станишев също се сочеше за комисар, но ако е той, надали ще е по външната политика.

Останалите ресори ги разпределя председателят на ЕК. Това ще се случи през септември. През октомври те се явяват на изпит пред Европарламента, който ги одобрява и гласува. Правителствата могат да предлагат само по един кандидат. Втори пращат само при провал на първия, какъвто беше неприятният прецедент с Румяна Желева. Един потенциален еврокомисар може да бъде отхвърлен от парламента и от председателя на ЕК, който има право да го помоли да се оттегли по време на мандата.

Което означава, че ако кабинетът “Орешарски” предложи име, което бъдещият служебен кабинет не одобрява, той няма право да го подмени.