Не, въобще не съм се виждал с г-н Ахмед Доган. С г-н Христо Бисеров от много отдавна не съм се виждал. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Йовчев обясни, че вчера сутринта не бил уведомен. След това говорих с председателя на ДАНС и се информирах за това какви са обстоятелствата, добави вътрешният министър.

На въпрос ще се провери ли дали има изтичане на информация от ДАНС, Цветлин Йовчев каза, че ако има данни за изтичане на информация и ако тя е класифицирана, то би трябвало да има такава проверка, но препоръча въпросите да бъдат насочени в друга посока. "МВР може да се интересува само в случаите, когато има наложени ограничителни мерки за някои лица да напускат. Иначе масивите, с които МВР разполага, не може да ги използва, за да си задоволява любопитството, така отговори на въпрос дали Бисеров е напуснал страната и дали МВР се е интересувало от това.

Вътрешният министър посочи, че при всички положения е убеден, че това, което е трябвало да бъде направено от прокуратурата, е направено. "Абсолютно съм убеден, от това, което наблюдавам в последните месеци, че главният прокурор и неговият екип си вършат работата както трябва и съм убеден, че това, което трябва да бъде направено, ще бъде извършено", каза той. На въпрос дали има практика ДАНС първо да уведомява партийни лидери и след това главния прокурор и вътрешния министър, Йовчев отговори: "Мисля, че в случая ДАНС са си свършили точно работата по закон – в момента, в който са получили сигнал, са го представили по компетентност на главния прокурор. Те са длъжни да направят това и нищо друго извън това не е било необходимо да бъде правено". Вътрешният министър отказа да отговори на въпрос дали сигналът срещу Христо Бисеров е получен от чужди служби. Йовчев призова да оставим детайлите.

На въпрос откъде бившият вътрешен министър Цветан Цветанов разполага с информация, Йовчев каза: "Ако разполага с данни, които свидетелстват за извършване на престъпление, то би трябвало по закон да ги предостави на компетентните органи. Това е ролята на структурите на МВР и ДАНС – в момента, в който съберат информация, на основа на която считат, че има данни за извършено престъпление, трябва да я предоставят на прокуратурата. Прокурорът е този, който преценява дали има основание да се повдигне обвинение, а кой е виновен, решава съдът. Не бива да излизаме от този механизъм на действие".

На въпрос към бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за това дали е имало данни за Христо Бисеров преди повече от година, по-рано днес Цветан Цветанов каза, че не би потвърдил. "Каквото и да ви кажа е повод да издам класифицирана информация, ако кажа да или не, провокирате да ви отговоря нещо и хипотетично да насочите следващо повдигане на обвинение към мен", каза той, но пък зададе много въпроси, които според него възникват заради случващото се в последните дни "Всичко, което се случи в последните дни, възникват много въпроси. Защо ДАНС е информирала ДПС, за да се стигне до това политическо решение за напускането на Бисеров от политиката", попита Цветанов. Бисеров е "сивият кардинал" в СДС, депутат още от самото начало на демократичните процеси, каза той и припомни важните длъжности, които заемал, сред които и тази като шеф на временната комисия за пребиваването на Сретен Йосич в България. Дали атаките към нашия лидер от Бисеров през всичките години не се дължи на някакви зависимости. Това е повод да се вкара ГЕРБ в този дебат, смята той и припомни, че Цветлин Йовчев вчера казал, че не е знаел за информацията в ДАНС и попита кой посъветва Йовчев да каже това нещо. Сред другите въпроси, които Цветанов зададе, бяха дали ще има разследване за истинското изтичане на информация към ДПС.