ЦРУ е чуждата служба, разкрила задграничните сметки на бившия депутат от ДПС и зам. председател на парламента Христо Бисеров.
Това съобщава в. “Стандарт”, като се позовава на източници от МВР.
Транш от 400 000 долара от швейцарска сметка към авоарите на доведения му син Ивайло Главинков в Македония привлякъл вниманието на службата. След втори транш от 50 000 долара ЦРУ уведомило българските си колеги от ДАНС
Вчера от прокуратурата съобщиха, че са засечени сметки на Бисеров и доведения му син в две европейски държави. Титуляри на сметките били именно Бисеров и Главинков. След получаване на парите били извършвани срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони на Сейшелски острови и др.
В сряда главният прокурор Сотир Цацаров е получил от ДАНС писмена справка за евентуални престъпления против финансовата и данъчната система. Разследващите са проследили откриване на влогове, теглене на суми в брой и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови).
След като се е запознал със справката, Цацаров е препратил информацията към Следствения отдел при градската прокуратура–София, където в четвъртък беше образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров, който представил декларация с невярно съдържание пред Сметната палата.
В неделя вечер пресцентърът на ДПС изненадващо разпространи новината, че Бисеров е поискал по лични причини да напусне зам.-шефския пост в ДПС, а почетният председател Ахмед Доган и лидерът Лютви Местан са приели оставката му. Три дни по-късно беше оповестена цялата информация по случая, което доведе до съмнения за теч на информация от службите до Сараите на Доган в Бояна.