Оставката на кабинета „Орешарски“ ще дойде съвсем естествено и закономерно. Това каза пред Нова телевизия Атанас Мерджанов, председател на ПГ на Коалиция за България.

Той заяви, че не допуска Сергей Станишев да стане еврокомисар. И категорично отрече възможността за такъв да бъде предложен Делян Пеевски. „БСП ще има своята позиция тогава, когато бъдат обявени консултации при президента или при премиера“.

Мерджанов заяви, че ГЕРБ бойкотира парламента, като вкарва тема, неприемлива за БСП.

„Това беше удар под кръста от тяхна страна. Това за мен са губещи политически ходове. Добре, има назначения. Защо тогава ГЕРБ се лишава от правото на парламентарен контрол? Това е тяхно право, това е дейността на народния представител. Това, което смятам, че е необходимо да се направи във вторник, е отново да се съберем и да изпълним програмата, която беше приета предишната седмица. Има консенсус по нея, можем да я изпълним, можем да се договорим. Не допускам при тази категорична позиция на всяка една от политическите партии, да няма избори на 5 октомври. Всяка политика и крачка на изолационизъм само може да отслаби нашата позиция. Ние докарахме нещата дотук и ние трябва с вещина да се опитаме да ги оправим, с лице към бедните и прошка“, каза още Атанас Мерджанов.