Фъстъците могат да се намерят на пазара през цялата година и, за разлика от някои други ядки, са много по-достъпни. Какви са ползите от  консумацията им?

Голям процент от населението в световен мащаб е изложено на риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. Факторите, отговорни за това, са заседналия начин на живот, нездравословните хранителни навици, стресът.

Фъстъците са богати на мононаситени мазнини и олеинова киселина, което ги прави полезни за сърцето. Ежедневната им консумация предпазва от развитието на сърдечносъдови заболявания.

Тези ядки имат висока концентрация на фитостерол, който потиска растежа на туморите, като по този начин се предотвратява развитието на сериозни заболявания като рак. Изследователите също така свързват консумацията на фъстъци с намаляване на риска от рак на дебелото черво.

Витамин B3 и ниацинът, които се намират в ядките, подпомагат паметта. В допълнение, флавоноидът ресвератрол може да повиши притока на кръв към мозъка с 30%.

Редовната консумация на фъстъци може да се окаже полезна и срещу депресия, която се дължи на ниски нива на серотонин. Фъстъците съдържат аминокиселината триптофан, която подпомага  освобождаването на хормона на щастието.

Ядките също така имат и богато съдържание на фибри, които допринасят за отчистването на тялото от токсини, като по този начин подобряват и вида и здравето на кожата. Токсините в организма са отговорни за появата на пъпки, прекомерно омазняване на кожата и други кожни проблеми.

Фъстъците съдържат и витаминит C и E, които предотвратяват появата на бръчки и намаляват процесите на стареене