Небивало оживление днес и вчера виждаме около една от емблемите на София - Боянската църква. Няма разлика между поколенията, дошли да видят, да питат, да пипнат средновековни оръжия, да прелистят книги за това време, да пострелят с лъкове, да наблюдават как се правят амулети, да пийнат медовина, да чуят мелодичните песни от онези уж тъмни векове, предаде репортер на БГНЕС.

Българите трябва да познават историята си, а специално за Средновековието има много митове у нас - от киното, от масовата култура, но малко знаят, че хората тогава са били и щастливи, дори по-щастливи от нас сега. Това твърди Марио Филипов от Мотус - школата за средновековна фехтовка, магистър в Софийски университет, изучава средновековна история. Имали са характерно изкуство, музика, добра храна, ароматни питиета… Тук сме се събрали три общества - освен нашето, което е единствено в България и се занимава със средновековна фехтовка, тук има представители на още две сдружения. Едното е от Варна - т.нар. Чигот и Модус вивенди. Всички участваме в панаира на доброволни начала - правим исторически реконструкции на късното Средновековие от 12-ти до 15-ти век, поясни студентът. Най-любопитни са жените към византийските рецепти за червено вино, характерни за Средиземноморието - киснато е с розови листа и мед. Всеки може да го опита, както и медовината - в нея има също мед, бъз, но и специална мая. И двете напитки са били особено популярни през цялото Средновековие, интересното е, че виното е било много по-гъсто от сегашните и хората са го разреждали винаги с вода.

Вдъхновен млад войн разяснява на огромна тълпа млади и стари видовете оръжия, разликата в мечовете, щитовете, разположил е пред себе си цяло бойно снаряжение от онези векове. Радва се на невероятния интерес към лекцията си на открито и размахва мечовете пред тях. До тях към полянките деца и жени се упражняват да стрелят с лък, пред вещия поглед и съветите на жена с бяла носия.

Боянската църква е за първи път домакин на Средновековния панаир, който представя "живата история", бита, занаятите, изкуствата, военното дело и културата на ежедневието на средновековните хора през XI-XIV в. от региона на България, Византия, Източна, Западна и Северна Европа, Латинските държави на Балканите и в Близкия Изток. Събитието не е просто панаир, защото има различни експозиции, демонстрации, презентации, семинари, спектакли и концерти - един далечен свят, който младите ентусиасти правят по-близък до днешния ден.