На първо място в зимната подготовка на автомобилната газова уредба /АГУ/ трябва до се обърне внимание на тръбата, свързваща бутилката и двигателното отделение. По принцип тя се захваща неподвижно на 5-6 точки към пода на автомобила. Ако по някаква причина тръбата не е надеждно закрепена и виси, то това е предпоставка за скъсването й при евентуално преминаване през дълбок сняг или недобре изчистен от лед и навявания път.
Второ - освен че бутилката трябва да е надеждно закрепена, тя трябва и да е и добре вентилирана. Това означава здрав капак на газозащитната кутия и здраво стегнати към вентилационните щуцери гофрирани маркучи. Зимата е сезон, в който караме със затворени прозорци и ако има изтичане на газ от някоя връзка, в купето може да се достигне до опасна концентрация. Затова при долавяне на специфичната миризма на пресен газ, най-доброто, което може да се направи е да се посети специализиран сервиз.
Трето - маркучите и връзките, които подвеждат охлаждащата течност от двигагеля до редуктор-изпарителя и обратно, са слабо звено в охладителната система на автомобила. Причината за това е, че при монтажа на АГУ се използват маркучи, които стареят по-бързо от оригиналните на двигателя. Достатъчно е да се направи визуален преглед на тези маркучи и ако се открият напуквания, те да бъдат подменени, за да не поднесат горчива изненада на пътя.
Четвърто - проверка изправността на запалителната система на автомобила. За атомобилите с АГУ изправността на запалителната система е особено важна затова е необходима проверка на запалителните свещи, кабелите и бобините.
Пето и много важно - регулировката и калибровката на АГУ. В условията на ниски температури и бързо изстиващ двигател, работата на празен ход е затруднена. Затова е нужно да се направи прецизна регулировка на редуктор-изпарителя, като, разбира се, се започне от проверката и евентуалната подмяна на въздушния филтър и филтрите по газовата система - този на течната фаза (газовия клапан) и евентуално филтър на газовата фаза при газовите инжекциони. Правилната регулировка на редуктора и газовия инжекцион облекчава паленето и създава комфорт при управлението, особено в градски цикъл.
И още нещо - не бива да се забравя, че първото палене винаги трябва да е на бензин /ако ключът Г-Б не е автоматичен/ и едва когато стрелката на термометъра тръгне нагоре, да се обърне на газ. Така се предпазва бензиновата част на двигателя, щади се изпарителят и се икономисва гориво.