Най-младият клирик на Пловдивската епархия - 28 годишният архимандрит Арсений, днес ще бъде ръкоположен за епископ в църквата "Света Марина" със съборна литургия.

Дясната ръка на митрополит Николай ще носи титлата Знеполски митрополит на името на вече несъществуваща епархия. На съборната литургия ще присъстват митрополити от цялата страна, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Архимандрит Арсений е духовен надзорник в Пловдивска епархия, председател на митрополитския храм "Света Марина" и ресорен помощник на дядо Николай. В тази си роля той упражнява духовно и административно ръководство в девет духовни околии.

Отец Арсений е на 28 години от Стара Загора, светското му име е Атанас. В Пловдив пристигна като дякон с владиката Николай. На 11 август 2007 година прие монашество и взе името Арсений, година по-късно бе ръкоположен за йеромонах. Преди пет години за предана и вярна служба дядо Николай го ръкоположи за архимандрит.

На 2 юли Светият синод на Българската православна църква реши архимандрит Арсений да бъде възведен в епископски сан и да бъде назначен за викарен епископ на Пловдивския митрополит.