За да видиш картините на Анастас Константинов, обикновено трябва или да си в чужбина, или да си поканен в собствената му галерия, където не се допуска всеки.

Изградил дома си в Стария Пловдив като изложбена площ, известният с трудния си характер Анастас населява платната с необуздана енергия и мощ. Много рядко той излага в български галерии, но в следващите две седмици отбелязва 30 години професионален творчески път с ретроспективна изложба в Градската художествена галерия в Пловдив. Над сто платна и няколко пластики казват повече, отколкото художникът би казал- и за светоусещането му, и за вътрешните бури, които оживяват боите, за апокалиптичния глад за душевност и прозрение.

Последните изяви на Анастас са свързани с 5-годишен проект, представящ творчеството му на световната арт сцена. Част от този проект беше участието на Анастас в седмицата на Art Basel Miami Beach` 2012 (САЩ) на Select Fair след като журито одобри неговите творби. Тази година участието му в Ню Йорк на престижния арт панаир Select Fair New York City беше предшествано от самостоятелна изложба в Питсбърг.

През 2013 г. по покана на едно от най-големите имена на френската критика Кристиан Ноорберген, творби на Анастас бяха показани в известната парижка галерия Schwab Beaubourg. Ето какво каза Кристиан Ноорберген: "Анастас създава един вид контролиран хаос в своите картини, който само привидно е такъв. Всички придобити навици и наши стереотипи на мисленето се размиват в неговите картини. Те експлодират. Анастас открива всички възможни регистри на живописта. Познавам много творчества, но тук усещам една мощна вълна, която помита всичко. Това придава на живописта му особен поглед, все едно не сме виждали живописта преди това."

Един от големите изследователи и познавачи на българското изкуство проф. д-р Аксиния Джурова по повод на творбите на Анастас отбеляза, че "картините му определено не са от тези, които ще закачиш в къщата си, за да им се наслаждаваш в минути на спокойствие. Точно обратното. Провокативни като послание, те прехвърлят мост между библейски притчи и съвременния, изпълнен с опасности и драматизъм свят, чрез типична за него екстазна интуиция към митологичното, към това, което ежедневно губим и без което, все още за щастие, не можем. Тези характерни за художника пластични аналогии са пресъздадени с необикновена фантазна измислица, която съществува само в детското въображение и лудостта на зрелия творец."