"Надявам се това да се промени, да продължаваме да инвестираме в способностите на Българската армия", заяви президентът Росен Плевнелиев, който изрази притеснение от параметрите на проекта на бюджета за отбрана за 2014 г., като посочи, че около 75% от средствата са предвидени за заплати, а едва около 4 на сто - за надграждане на способностите на армията и за инвестиции.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили наблюдава тактическото учението на Сухопътни войски "Мирен страж 2013", което се провежда на полигона Ново село, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев даде висока оценка на изпълнението на задачите на учението, в което взеха участие 875 военнослужещи, сред които военни от Националната гвардия на щата Тенеси, от Корпуса на морската пехота на САЩ и взвод военна полиция от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Целта на учението е комплексно оценяване на способностите и готовността на щаба и формированията на 3-та батальонна бойна група от състава на 61-ва механизирана бригада за развръщане и за участие в съвместни операции с армиите от страните от НАТО.

"Нашите военни си вършат добре работата и надграждат способностите си. Видяхме как, заедно с американски войници и пред представители на много държави, бе демонстрирано едно много задоволително ниво на способности", коментира президентът след учението и поздрави ръководството на Сухопътните войски за успешната сертификация.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава определи като притеснителна ситуацията със зачестилите инциденти с чуждестранни граждани на територията на страната ни. По думите на президента, съчетанието на криминални действия с призиви от определени политически лидери за формиране на "шпицкоманди за налагане на ред", изисква категорична реакция срещу използването на език на омразата. "Това не е нашата България и подкрепям усилията на всички институции, които посочват тези проблеми. Само заедно, но и най-вече чрез отговорността на всички граждани, трябва да бъдат подкрепени усилията на държавата, за да излезем от изкуствено налаганото противопоставяне, нашият народ не е такъв", каза Росен Плевнелиев.

На предстоящото на 20 ноември заседание на Консултативния съвет за национална сигурност няма да бъде обсъждана единствено кризата, породена от засиления миграционен натиск, стана ясно от думите на държавния глава. Сред обсъжданите въпроси се очаква да бъде и обезпечаването на службите, за да могат те да отговорят на дефинираните рискове и на мерките, които следва да бъдат предприети.

"Надявам се на отговорно отношение. Пожелавам си консенсус. Ще има няколко доклада, които ще чуем много внимателно, и съм убеден, че излишното политизиране не помага на никого. Лично аз ще се отнеса много отговорно към Консултативния съвет и се надявам да постигнем и съгласие, и конкретни резултати. За да може институцията Консултативен съвет за национална сигурност да бъде полезна, е необходима добронамереност от всички страни, каза още президентът.

Росен Плевнелиев припомни, че КСНС е политически и консултативен, а не изпълнителен орган, какъвто е Съветът по сигурността към Министерския съвет. "В последните месеци колко пъти бе събран Съветът по сигурността към Министерския съвет по темата с бежанците и кога беше одобрен планът от седем точки; дали Агенцията за бежанците днес е оборудвана, окомплектована с всички необходими кадри, хора и, съответно, добре финансирана и обезпечена", попита държавният глава.