В различни части на света започват честванията на месеца на една от най-популярните и вкусни храни – тези, приготвени на барбекю. Думата „барбекю” идва от английски език и означава начин на приготвяне на храна и уредът, който се използва за тази цел. С тази дума се определя и популярен градински празник в САЩ. Този способ е един от най- разпространените в кулинарията, съобщава foodpanda.
Има няколко легенди, които се предават във времето от уста на уста за произхода на барбекюто, но засега няма точни и ясни сведения. Една от любопитните истории е тази за Христофор Колумб и местното население на Карибите. Великият мореплавател и изследовател никога не е опитвал месо, приготвено върху горещи въглени, но когато пристига на острова, в края на XV век, вижда как хората там тайно приготвят храната си, като я поставят върху специално изработена дървена скара над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. „Барбакоа”, както го наричат, бързо намира своята популярност и в Европа.

Друга легенда гласи, че първото барбекю е направено в пещерите на територията на нашата страна, още преди новата ера. Тогава местните обитатели нареждали нагорещени камъни и върху тях поставяли уловения дивеч, с цел да го консервират за по-дълго време. Свидетелство за интересния способ за приготвяне на храна е наличието на рисунки в пещери в Рила и Родопите.

В днешно време барбекюто е еволюирала технология, бавен процес, който обикновено може да отнеме цял ден или следобед. Често, преди термичната обработка, месото се маринова с различни сухи или течни подправки за по-добър вкус. Барбекюто е повече от хранене. Това е социално събитие, което събира хората заедно, около огъня, подобно на огньовете от праисторията. Това е място за хранене, пиене и разказване на истории.

Денят на барбекюто съвпада с Националния празник на САЩ - 4 юли. Те са и водещи в класацията за нация, която най-често организира барбекю парти.